Haku

Hyvinvointia tukemalla kokonaisuus paremmaksi : Opiskelijahyvinvointityön lähtökohtien kartoittaminen Mikkelin ammattikorkeakoulussa

QR-koodi

Hyvinvointia tukemalla kokonaisuus paremmaksi : Opiskelijahyvinvointityön lähtökohtien kartoittaminen Mikkelin ammattikorkeakoulussa

Opiskelijan kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu monesta eri osatekijästä. Hyvinvointi ei ole vain pahoinvoinnin poissaoloa, se on kokonaisvaltaista elämänhallinnan tunnetta. Opiskelukyvyn ja elämänhallinnan tukeminen on yksi ammattikorkeakoulun haasteista. Hyvinvointityö on myös ennaltaehkäisevää työtä, ei pelkästään jo olemassa olevien ongelmien korjaamista.

Kehittämistehtävän aiheena oli hyvinvointityön lähtökohtien kartoittaminen Mikkelin ammattikorkeakoulussa, ja työn nimenomainen tavoite oli luoda kehittämisehdotuksia selvitetyn tarpeen pohjalta. Aineisto kerättiin ja toteutettiin Bikva-menetelmällä, mikä mahdollistaa osallistavan otteen kehittämisehdotuksien lähtökohdaksi. Prosessia myös ohjasi Bikva-menetelmä, jossa opiskelijat ovat avainasemassa kehittämisehdotusten ideoinnissa. Työ alkoi ryhmähaastatteluilla, joita oli yhdeksän. Yhteensä 52 opiskelijaa osallistui haastatteluihin, jotka olivat kestoltaan noin puolitoista tuntia riippuen ryhmän aktiivisuudesta. Haastatteluissa selvitettiin olemassa olevien hyvinvointiin liittyvien asioiden hyviä ja huonoja puolia, ja miten hyvinvointityötä voisi kehittää Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Haastattelujen tulokset esitettiin ammattikorkeakoulun hyvinvointityöryhmälle sekä opinnoista vastaaville opettajille, joilla oli mahdollisuus kommentoida opiskelijoiden kehittämisehdotuksia.

Hyvinvointi on kokonaisuus, joka vaikuttaa opiskelijan voimavaroihin, jaksamiseen ja arkielämään. Tämä kehittämistehtävän tuloksista on luettavissa, että oppilaitoksen tukitoimilla on suuri merkitys tasapainoisessa opiskeluajassa ja että ohjauksen tarve opintojen etenemisessä on merkityksellinen. Keskeisimmäksi tulokseksi nousi ohjauksen ja neuvonnan tarve ammattikorkeakouluopinnoissa, sekä opiskelijoiden toive yhtenäisistä, koko ammattikorkeaa koskevista käytännöistä opiskelun tueksi.

Tallennettuna: