Haku

Taitoluistelijan ravitsemus

QR-koodi

Taitoluistelijan ravitsemus

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Mikkelin Luistelijoiden kilpailevien taitoluistelijoiden ruokavalion koostumusta ja ruoasta saatavan energian määrää. Lisäksi työn tavoitteena oli, että luistelijat ja heidän vanhempansa kiinnittäisivät opinnäytetyön myötä huomiota luistelijan ruokavalioon ja ate-riarytmiin. Opinnäytetyön avulla luistelijat saavat tietää, kuinka paljon he saavat päivässä energiaa siihen nähden, kuinka paljon he kuluttavat.

Kohderyhmänäni olivat Mikkelin Luistelijoiden kilpailevat taitoluistelijat. He ovat iältään 13–19 -vuotiaita nuoria, jotka harjoittelevat neljästä kahdeksaan kertaan viikossa. Luistelijat luistelivat kahdessa eri kilpailevassa ryhmässä. Opinnäytetyö on toteutettu niin, että yhdeksän luistelijaa täytti ruokapäiväkirjaa kolmen päivän ajan. Luistelijat merkitsivät ruokapäiväkirjaan syödyt ruoat ja välipalat sekä niiden määrän ja kellonajan. Samaan aikaan he käyttivät harjoituksissa sykemittaria, josta selvisi heidän energiankulutuksen harjoitusten aikana. Jokaisen luistelijan ruokapäiväkirjat kirjattiin energialaskuriohjelmaan, josta saatiin tarkat tiedot jokaisen päivän energiaravintoaineiden saannista. Tämän jälkeen koko päivän energiankulutusta vertailtiin suhteessa energiansaantiin.

Ruokapäiväkirjoista saatujen tulosten perusteella voidaan päätellä, että luistelijoiden päivittäinen energiansaanti ei ole riittävää. Keskimäärin luistelijat saivat hiilihydraatteja ja rasvoja saantisuositusten mukai-sesti, mutta proteiinin saannissa luistelijoiden kesken oli havaittavissa eroavaisuuksia. Suurimpana kehit-tämiskohteena luistelijoiden ruokavaliossa on välipalojen lisääminen ja niiden monipuolisuuden kehittäminen.

Tallennettuna: