Haku

Metsätalouden laitoksen työelämäsuhteet ja opetussuunnitelman kehittäminen

QR-koodi

Metsätalouden laitoksen työelämäsuhteet ja opetussuunnitelman kehittäminen

Metsätalouden laitoksen toiminnan keskeisiä painopisteitä ovat työelämäsuhteet ja työelämälähtöinen opetus. Opetussuunnitelma tullaan uusimaan vuoden 2012 aikana ja se on suunniteltu otettavaksi käyttöön syksyllä 2012. Opetussuunnitelmaa kehitettäessä keskeistä on työelämätarpeiden selvittäminen ja muutostarpeisiin vastaaminen. Tämä opinnäytetyö on tehty ensisijaisesti kyseisen uudistamistyön tausta-aineistoksi. Opinnäytetyö myös kokoaa yhteen metsätalouden laitoksen nykyiset yhteistyömuodot eri työnantajaryhmiin sekä esittää kehittämisideoita työelämäsuhteiden tiivistämiseksi.

Ammattikorkeakoulujen rahoitus on järjestetty siten, että 70 % rahoituksesta tulee aloituspaikkojen määrän perusteella ja 30 % valmistuneiden määrästä. Rahoitusperusta on muuttumassa siten, että aloituspaikkojen painoarvo vähenee ja tuloksellisuuden kasvaa. Tuloksellisuuteen vaikuttavat esim. TKI-toiminta ja valmistuneiden työllistyminen. Siten työelämäsuhteiden ja -yhteistyön painoarvo kasvaa ammattikorkeakoulujen toiminnassa.

Viimeisen kolmen vuoden aikana metsäala on muuttunut radikaalisti. Metsäteollisuutta on viety pois Suomesta, puunhankintaan on tullut uusia toimijoita ja kilpailu palvelujen tarjonnassa on tiivistynyt. Muutoksia on tapahtunut myös metsänomistajakunnassa. Miten nämä muutokset vaikuttavat metsätalousinsinöörin työhön tai työtehtäviin? Millaisten asioiden merkitys vähenee, mitkä asiat ovat nousemassa tärkeiksi? Kiinnostavia kysymyksiä ovat myös, miten metsätalouden laitos voi edelleen kehittää työelämäyhteistyötään tai miten opettajien pysyminen ajan tasalla muuttuva toimintaympäristö huomioiden voidaan varmistaa.

Opinnäytetyötä varten haastateltiin 10 metsätalouden laitoksen henkilöstöön kuuluvaa, 13 metsäalan esimiestehtävissä toimivaa, sekä 12 metsätalouden laitokselta valmistunutta toimihenkilöä. Lisäksi käytössä oli valmista materiaalia harjoittelupalautteista, joita opettajat ovat keränneet harjoittelukäynnin yhteydessä työnantajilta.

Metsätalouden toimintaympäristön uusiutuminen vaatii metsätalousinsinööriltä yhä enemmän liiketaloudellisen ajattelun ymmärtämistä, myynti- ja markkinointiosaamista sekä asiakassuhdetaitoja. Metsällisten perustaitojen osaamisvaatimukset ovat yhä olemassa, koska ilman niitä metsänomistajien neuvontatyö tai palvelujen myynti muodostuisivat hankalaksi. Ammatillinen osaaminen luo uskottavuutta.

Tallennettuna: