Haku

Painonnostosta pallojumppaan : tuki- ja liikuntaelinohjekansion laatiminen Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen liikunnanohjaajien työn tueksi

QR-koodi

Painonnostosta pallojumppaan : tuki- ja liikuntaelinohjekansion laatiminen Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen liikunnanohjaajien työn tueksi

Julkisuudessa on jo pidemmän aikaa keskusteltu pelastajien liian korkeasta eläkeiästä ja työturvallisuudesta. Pelastajien keski-ikä on tällä hetkellä yli 40 vuotta ja nousee jatkuvasti. Tämä on johtanut siihen, että pelastajilla on yhä enemmän pitkäaikaissairauksia ja työrajoitteita. Tuki- ja liikuntaelinten ongelmat ovat pelastajan ammatissa tavallisia, ja niiden suurimpia aiheuttajia ovat fyysisesti kuormittava työ sekä vapaa-ajan liikuntaharrastukset. Raskas työ ja lihasharjoittelu sekä puutteellinen alkuverryttely ja lihashuolto muodostavat yhdistelmän, joka altistaa pelastajat tuki- ja liikuntaelinvaivoille.

Opinnäytetyömme on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tarkoituksena oli tuottaa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen liikunnanohjaajien työn tueksi ohjekansio, joka sisältää tietoa neljän tuki- ja liikuntaelimistön osa-alueen (niska-hartia, olkapää, selkä, polvi) anatomisesta rakenteesta ja toiminnasta, tyypillisimmistä vaivoista sekä niiden ennaltaehkäisystä ja toipumisen edistämisestä omatoimisen harjoittelun keinoin. Kartoitimme Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastajilla yleisimmin esiintyviä tuki- ja liikuntaelinvaivoja kyselylomakkeen ja työterveyslääkärin haastattelun keinoin. Tyypillisimmiksi tuki- ja liikuntaelimistön ongelma-alueiksi osoittautuivat olkapää, niska-hartiaseutu, alaselkä sekä polvi ja siksi olemme tuotoksena laatimassamme kansiossa keskittyneet näihin.

Opinnäytetyössämme käsittelemme pelastajan ammattia, pelastajan työssä jaksamista ja työterveyttä sekä niiden yhteyttä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin. Merkittävä osa opinnäytetyötämme on kansion laatimista kuvaava prosessikuvaus, jossa selvitämme prosessimme etenemisen vaiheita ja haasteita.

Tallennettuna: