Haku

Blood flow restriction -lihasvoimaharjoittelumenetelmä

QR-koodi

Blood flow restriction -lihasvoimaharjoittelumenetelmä

Blood flow restriction (BFR) -menetelmän avulla pyritään vaikuttamaan lihasvoiman kasvuun, hypertrofiaan sekä toimintakyvyn paranemiseen. Menetelmän käyttö yhdistetään yleensä matalatehoiseen (20%-50% 1RM) harjoitteluun. BFR-menetelmässä verenkiertoa estetään osittain ulkoisen mansetin avulla ja osittainen verenkierron estyminen aiheuttaa lihakseen sisäistä painetta. Paineen avulla saadaan luotua lihaksille anaerobinen ympäristö, mikä mahdollistaa lihassolujen hypertrofian sekä lihasvoiman kasvun myös matalatehoisella harjoittelulla toteutettuna. Tutkimukset osoittavat, että matalatehoisella BFR-harjoittelulla voidaan saada aikaiseksi merkittävää lihasvoiman kasvua sekä hypertrofiaa, jopa samassa mittakaavassa kuin perinteisellä raskastehoisella voimaharjoittelulla. BFR-menetelmän on tutkimusten mukaan todettu olevan perinteistä fysioterapiaa tehokkaampaa postoperatiivisessa kuntoutuksessa.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää blood flow restriction -menetelmän vaikutuksia hypertrofiaan sekä lihasvoiman kasvuun uusimpien tutkimustulosten perusteella. Opinnäytetyön tavoitteena on tarjota kuntoutusalan ammattilaisille suomenkielinen yhteenveto uudesta menetelmästä ja sen käyttömahdollisuuksista. Opinnäytetyö on toteutettu kirjallisuuskatsauksena systemaattisen kirjallisuuskatsauksen hakuprosessia mukaillen. Tutkimushaut suoritettiin PubMed ja Cinahl tietokantoihin ja yhteensä 13 tutkimusta tai julkaisua täyttivät sisäänottokriteerit. Käsittelyyn otettiin tutkimusten lisäksi myös kevyempiä julkaisuja, kuten tapausraportti ja asiantuntijoiden lausuntoja, sillä BFR-menetelmä on melko uusi tutkimuskohde ja tutkimustietoa on saatavilla suhteellisen vähän.

BFR-menetelmän käytöllä on omat rajoitteensa. Sen käyttö saattaa olla haitallinen henkilöille, joilla on heikko verenkierto, runsas ylipaino, diabetes, valtimoiden kalkkeutuma, sirppisoluanemia, korkea verenpaine tai heikosti toimivat munuaiset. Kontraindikaatioita menetelmän käytölle ovat laskimoveritulppa, heikko ääreisverenkierto, sirppisoluanemia, tulehdus raajoissa, poistetut imusolmukkeet, syöpä/kasvain tai lääkeaineet, joiden tiedetään aiheuttavan veren hyytymistä. BFR-menetelmän turvallisuutta on tulevaisuudessa tutkittava lisää. Tutkimustulokset osoittavat BFR-menetelmän käytöllä olevan positiivisia vaikutuksia lihasvoiman kasvuun sekä hypertrofiaan etenkin postoperatiivisessa kuntoutuksessa, vamman jälkeisessä kuntoutuksessa sekä ikääntymisestä aiheutuvien toimintakykyä alentavien tekijöiden ennaltaehkäisyssä.

Tallennettuna: