Haku

Onnistuneen juttusarjan toimittaminen YleX:ään : tapausesimerkkinä "Miun kannut"

QR-koodi

Onnistuneen juttusarjan toimittaminen YleX:ään : tapausesimerkkinä "Miun kannut"

YleX-kanavalla tehdään jatkuvasti juttusarjoja, jotka antavat kuuntelijoille mahdollisuuden päästä syvemmälle käsiteltyyn aiheeseen. Toimittajien työtä juttusarjat helpottavat valmiin näkökulman ja reunaehtojen ansiosta. Muutaman minuutin pituinen juttu saattaa tuntua tekijästä vähäpätöiseltä, mutta ohjelman ja koko kanavan kannalta merkitys on suuri. Hyvin tehtyjen sarjojen avulla kuuntelijat voidaan koukuttaa kuuntelemaan kyseistä ohjelmaa ja kanavaa yleensä.

Opinnäytetyöni on toiminnallinen opinnäytetyö. Pohdin siinä asioita, jotka tekijän on otettava huomioon suunnitellessaan ja toteuttaessaan juttusarjaa. Millaisia piirteitä onnistunut juttusarja pitää sisällään? Etsin vastaukset näihin kysymyksiin YleX:n ohjelmapäällikölle ja prime time -ohjelmien tuottajille tekemieni haastattelujen sekä oman kokemuksen kautta. Toimitin YleX-kanavalle syksyllä 2007 Miun kannut -nimisen juttusarjan, joka on opinnäytetyöni teososa. Työni kirjallisessa osassa kerron juttusarjan tekoon vaikuttaneista ongelmista, joita jouduin matkan varrella kohtaamaan.

Työstäni selviävät myös ne erityispiirteet, joita vaaditaan juttusarjalta YleX Aamussa, YleX Tänään -ohjelmassa, YleX Iltapäivässä, X-Ryhmässä sekä YleX Viikonlopussa. Työ on tehty nimenomaan YleX-kanavaa ajatellen, mutta onnistumiseen vaadittavien kriteereiden tuntemisesta on hyötyä millä tahansa suomalaisella radiokanavalla.

Vaikken oman kokemukseni kautta voi antaa esimerkkiä täydellisestä juttusarjasta, tuottajien asiantuntemuksella päästään jo lähemmäs. Miun kannut -sarja taas on hyvä esimerkki siitä, millaisia yllättäviä vastoinkäymisiä saattaa tulla vastaan. Näiden virheiden välttäminen ja onnistuneen juttusarjan elementteihin tutustuminen vievät toimittajan väistämättä lähelle hyvää lopputulosta.

Tallennettuna: