Haku

Reaaliaikaisen videotuotannon kehitys

QR-koodi

Reaaliaikaisen videotuotannon kehitys

Opinnäytetyön tarkoituksena oli testata ammattikorkeakoulun reaaliaikaisen videotuotannon tietovirtoja ja niiden liikkumista sekä muutamaa kooderilaitetta ja -ohjelmaa ja tehdä niistä kehitysehdotukset.

Työssä perehdyttiin koko videotuotantoprosessiin, käytettyihin laitteisiin ja tekniikoihin ja niiden toimintaan. Muun muassa keskityttiin oikeiden kameroiden, koodereiden ja verkkojen valitsemiseen erilaisissa projekteissa, mutta äänituotantoon, valaistukseen ja editointiin ei menty syvällisesti työn aiheen laajuuden vuoksi. Testeihin käytettiin LiveU Solo- ja Cerevo liveshell x -kooderilaitteita ja kahta ohjelmapohjaista kooderia, OBS ja Wirecast. Kamerana toimi Canon LEGRIA HF R26 ja kuvankaappauskorttina Elgato HD60S. Testeissä selvitettiin laitteiden toiminnallisia eroja eri kuvanlaaduilla ja eri verkoissa. Tutkittiin, mikä laite sopisi kuhunkin tilanteeseen parhaiten, miltä asetelmat näyttävät ja kuinka niitä voidaan parantaa tulevaisuudessa.

Testien tulosten perusteella, live-tuotannon tapahtumapaikasta riippumatta, parasta kuvanlaatua luotettavalla yhteydellä ja ehjällä striimillä lähetti aina LiveU Solo. Selvisi myös, että suurin vaikutus striimin laatuun ja luotettavuuteen on verkkoyhteydellä. Yhteyden tyyppiin ja laatuun taas vaikuttivat sijainti ja muut verkon käyttäjät. LiveU Solo erosi muista laitteista verkkojen sidontatekniikallaan, joka ratkaisi valinnan. Jos projektiin ei kuitenkaan ole saatavilla laitepohjaista kooderia, valittiin ohjelmapohjaisista koodereista OBS, joka testien perusteella vaatii vähemmän tietokoneelta, on monipuolisempi ja vapaampi asetuksista sekä ilmainen. Ohjelmapohjaista kooderia käytettäessä tuotantokalusto oli kevyempi, mutta langattomilla verkkoyhteyksillä striimi oli epävakaampi ja riskialttiimpi.

Testien ja tutkimusten pohjalta live-tuotantoon ehdotettiin verkkojen sidontatekniikkaan investointia, jotta se saadaan käyttöön myös ohjelmapohjaisia koodereita käytettäessä. Tulevaisuudessa jos halutaan tehdä 4K-lähetyksiä, ei LiveU Solo enää pysty tähän ja se on päivitettävä esimerkiksi LU600 HEVC -kooderiin. Myös oppilaitoksen nykyisessä kenttävideomikserissä oli vain neljä sisääntuloa videolähteille, joten jos lähetyksiin lisätään kameroita, on sekin päivitettävä.

Tallennettuna: