Haku

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden mielenterveyttä edistävän verkkokurssin sisällön suunnittelu kyselyn avulla

QR-koodi

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden mielenterveyttä edistävän verkkokurssin sisällön suunnittelu kyselyn avulla

Opinnäytetyö liittyy MIELI Suomen Mielenterveysseura Ry:n, Nyyti Ry:n, Vamoksen sekä useiden ammattikorkeakoulujen yhteiseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyden edistäminen. Yhtenä työkaluna suunnitteilla on sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille suunnattu mielenterveyttä edistävä verkkokurssi.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millaisia aihealueita sosiaali- ja terveysalan korkeakouluopiskelijalle suunnatun mielenterveyttä edistävän verkkokurssin tulisi sisältää. Opinnäytetyössä myös selvitettiin, vaikuttaako vastaajien ikä ja opintojen vaihe tiedon tarpeisiin. Tavoitteena oli tuottaa tietoa terveysalan opiskelijoiden tiedon tarpeista ja sitä kautta edistää korkeakouluopiskelijan mielenterveyttä tulevan verkkokurssin avulla.

Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena työnä pääosin määrällisin menetelmin. Opiskelijoiden tiedon tarpeita selvitettiin internetkyselyn avulla, joka toteutettiin sekä suomeksi että englanniksi. Kyselylomake saatekirjeineen lähetettiin 11.12.2019 2044 terveysalan opiskelijoille (mukana myös opettajia, valmistuneita sekä tutkintoa vaihtaneita) sähköpostin kautta. Vastauksia tuli yhteensä 83 kappaletta. Kysely koostui pääosin suljetuista kysymyksistä, jotka antoivat numeerista tietoa, mutta kyselyssä oli myös kaksi avointa kysymystä, joiden vastaukset analysoitiin sisällönanalyysin periaattein. Kvantitatiivinen aineisto käsiteltiin SPSS- ja Excel -ohjelmilla frekvenssijakaumia, keskiarvoja ja Studentin t-testiä tuloksia analysoimalla.

Vastauksissa tärkeimmiksi aihealueiksi nousivat stressinhallintataidot ja kriiseistä selviytyminen sekä mielenterveyden häiriöt. Avoimissa kysymyksissä esiin nostettiin useita kertoja, että verkkokurssin sisällön toivottiin olevan opiskelijan omaa elämäntilannetta tukevaa. Vähiten hyödyllisiksi tulevaa verkkokurssia ajatellen koettiin uneen, liikuntaan ja ravitsemukseen ja ruokavalioon liittyvät aihealueet. Vastaajien iällä ja opintojen vaiheella ei ollut suurta merkitystä tiedon tarpeissa. Ainoastaan stressinhallintakeinoissa ja ura- ja ammatti-identiteetti -osiossa oli tilastollinen merkitsevyys. Stressinhallintakeinot koettiin pidemmällä opinnoissa olevien vastaajien keskuudessa hieman tärkeimmiksi kuin alkuvaiheen opiskelijoiden keskuudessa. Nuoremmat vastaajat kokivat ura- ja ammatti-identiteetin aihealueena tärkeämmäksi kuin vanhemmat vastaajat. Erot olivat kuitenkin pieniä. Vastaajista 96% koki, että korkeakouluopiskelijan mielenterveyttä tukeva verkkokurssi olisi hyödyllinen, joten tarve verkkokurssille on suuri.

Kyselyn validiteetti oli hyvä. Luotettavuutta heikentää se, että tutkimuskysymykset koskevat yleisesti sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita, kun opinnäytetyön otannassa oli edustettuna vain Metropolian terveysalan opiskelijat. Tulokset ovat siis suuntaa antavia.

Tallennettuna: