Haku

Rytmiikka soitonopetuksen rikastuttajana : Kokemus, elämys, ilo

QR-koodi

Rytmiikka soitonopetuksen rikastuttajana : Kokemus, elämys, ilo

Opinnäytetyöni on omakohtaiseen kokemukseen perustuva kooste rytmiikan mahdollisuuksista instrumenttiopetuksen rikastuttavana lisänä. Selvitän selloryhmälle yhdessä oppilaiden kanssa työstämäni kappaleiden harjoitusprosessin ja kahden konsertissa osittain improvisoidun kappaleen esityksen kulun. Opinnäytetyöhöni kuuluu osana myös työyhteisössä toteutunut konsertti Lampaanpolska, jossa 100 soittajan orkesteri kehitti itseilmaisua ja esiintymistaitoja kehollisuuden ja rytmiikan keinoin.

Pyrkimyksenäni on ollut herättää ilon ja onnistumisen kokemuksia soittotunnilla oppilaan kehollisen aktivoimisen kautta. Omat rytmiikkaopintoni ovat tukeneet kehollista kokemusta kokonaisvaltaisena musiikin kokemisena, jonka haluan välittää niin oppilaille kuin lukijoillekin. Työyhteisössä toteutuneet rytmiikkakoulutukset ovat merkittävästi rikastuttaneet instrumenttiopettajan arkea sekä lisänneet yhdessä tekemisen tarvetta.

Olen käyttänyt opetuksessani suurimmaksi osaksi Elina Kivelä-Taskiselta saatuja harjoituksia, soveltaen niitä lähinnä sellonsoittajille. Opetuksen välineinä on ollut kehorytmiikka, rytmisoittimet, liikunta, laulu, improvisaatio, koordinaatioharjoitukset ja sello rytmisoittimena. Olen tätä opinnäytetyötä tehdessäni lukenut mm. Dalcroze-pedagogiikkaa käsittelevää kirjallisuutta ja soveltanut sellonsoitonopetukseen kokemuksellista tapaa oppia. Tutustuin käytännössä Dalcroze-pedagogiikkaan Englannissa Manchesterissa järjestetyllä kurssilla huhtikuussa 2012.

Luovuuden lisääntyminen selloluokalla on tullut ilmi mm. säveltämisenä, piirtämisenä, musiikin mukaan liikkumisena, rohkeana improvisoimisena sekä soittomotivaation kasvamisena. Koko kehon käyttöönotto yhdessä luokassa liikkuen ja eri soittimilla improvisoiden on lähentänyt ryhmän jäseniä kuin myös opettajaa toisiinsa. Yhdessä oppiminen on johtanut kokemuksen kautta elämykselliseen oppimiseen.

Toivon että opinnäytetyöni voisi olla esimerkkinä lapsilähtöisestä ja kokemusperäisestä tavasta opettaa musiikkia, rentouteen ja motoriseen taitoon pyrkien. Lampaanpolska-orkesterissa eri soitinten soittajat ja kuorolaiset ovat saaneet yhdessä kokea liikkumisen, laulamisen ja improvisoimisen iloa joka on välittynyt myös yleisölle. Selloryhmäni on antanut demokonsertteja esimerkiksi Metropolian opiskelijoille. Ergonomiakouluttajilta on tullut toive tuotteistaa rytmiikassa käyttämäni välineet ohjeiksi muillekin soitonopettajille.

Tallennettuna: