Haku

Toimintaterapeutti hyvinvoinnin edistäjänä : Vanhempien kokemuksia lapsiperheiden hyvinvointiin vaikuttavista ympäristötekijöistä

QR-koodi

Toimintaterapeutti hyvinvoinnin edistäjänä : Vanhempien kokemuksia lapsiperheiden hyvinvointiin vaikuttavista ympäristötekijöistä

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa vanhempien kokemuksia lapsiperheiden hyvinvointia tukevista ja rajoittavista tekijöistä arjen eri toimintaympäristöissä. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton Karuselli-hankkeen kanssa. Hankkeen tarkoituksena on vaikuttaa lasten hyvinvointiin liittyviin haasteisiin yhdessä vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan kanssa. Hankkeessa pyritään löytämään keinoja haasteiden ratkaisemiseen vanhempien osallisuuden kokemusta ja vertaisuutta vahvistamalla. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa Karuselli-hankkeelle tietoa, jota voi hyödyntää hankkeessa yhteisöllisten ja osallisuutta tukevien toimintatapojen kehittämisessä.

Opinnäytetyön teoreettisena lähtökohtana toimi kanadalainen toiminnallisuuden ja sitoutumisen malli. Opinnäytetyöprosessia ohjasi lisäksi hyvinvoinnin määritelmä sekä toimintaterapian näkökulma yhteisöstä asiakkaana. Kanadalaisen toiminnallisuuden ja sitoutumisen mallin (CMOP-E) avulla on mahdollista tarkastella hyvinvointiin liittyviä tekijöitä toiminnallisuuden ja toimintaan sitoutumisen kautta. Opinnäytetyö toteutettiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Aineiston keruussa ja analysoinnissa yhdistettiin laadullisen ja määrällisen tutkimuksen menetelmiä. Vanhempien kokemukset kerättiin paperisella kyselylomakkeella.

Tuloksia tarkasteltiin CMOP-E-mallin mukaisten ympäristöjen avulla. Aineistosta analysoitiin myös ympäristöjä yhdistäviä tekijöitä. Tuloksista kävi ilmi sosiaalisen kontekstin sekä luonnon merkitys koettua hyvinvointia tukevana tekijänä. Vanhemmat kokivat myös lasten vuorovaikutustaitojen kehittymisen tärkeäksi. Koronaviruksen aiheuttaman Covid19-pandemian rajoitusten vaikutus näkyi vanhempien vastauksissa osallistumisen mahdollisuuksien vähentymisenä sekä koettua hyvinvointia rajoittavana tekijänä. Kyselyssä nousi yhtäläisyyksiä, mutta myös eroja, Karuselli-hankkeen teettämän laajemman kyselyn kanssa.

Koska kohdejoukko muodostui kahden hankkeeseen osallistuneen pilottipäiväkodin vanhemmista, ei tuloksia voida yleistää koskemaan kaikkia kahdeksaa hankkeeseen osallistunutta päiväkotia. Opinnäyteyön tuloksia voidaan kuitenkin hyödyntää osallistuneiden päiväkotien yhteisöllisen toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Opinnäytetyössä tarkasteltujen perheiden hyvinvointiin vaikuttavien ympäristötekijöiden kautta hankkeella on mahdollisuus tarkastella aihetta laajemmasta näkökulmasta. Opinnäytetyössä keskityttiin tarkastelemaan perheiden kokemuksia vanhempien näkökulmasta. Jatkossa olisi tärkeää kartoittaa myös lasten kokemuksia hyvinvointiin liittyen. Koska toimintaterapeutin ydinosaamiseen kuuluu oleellisesti toiminnan analysointi ja muokkaaminen, olisi toimintaterapian näkökulma hankkeessa hyödyllinen myös yhteisöllisten ja vanhempia osallistavien toimintamenetelmien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tallennettuna: