Haku

Henkilökohtainen budjetointi kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnoissa

QR-koodi

Henkilökohtainen budjetointi kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnoissa

Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan henkilökohtaisen budjetoinnin kokeiluja kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnoissa Helsingissä ja Vantaalla. Vantaalla kokeilu oli osa Kehitysvammaliiton ja Kehitysvammaisten palvelusäätiön ’Tiedän mitä tahdon!’ -hanketta, ja Helsingissä kokeilu käynnistettiin ilman taustatoimijoita.

Opinnäytetyöllä oli kaksi tavoitetta. Ensimmäiseksi haluttiin saada tietoa palvelun käyttäjien itsemääräämisen toteutumisesta työ- ja päivätoiminnoissa ja siitä, millä lailla henkilökohtainen budjetointi mahdollisesti muuttaa asiakkaan itsemääräämistä. Toisena tavoitteena oli selvittää, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita henkilökohtainen budjetointi tuottaa työ- ja päivätoiminnoille.

Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja aineisto hankittiin haastattelemalla kolmea ryhmää: budjetin käyttäjiä eli päämiehiä (N=4), päämiesten läheisiä (N=3) sekä Helsingin ja Vantaan työntekijöitä (N=7). Aineiston analyysi tapahtui teorialähtöisesti teemoittelun avulla.

Haastatteluissa ilmeni, että työ- ja päivätoiminnoissa yksilökeskeistä työotetta pidetään tärkeänä. Palvelun käyttäjien kanssa tehdään yksilölliset suunnitelmat, joissa toiveet ja tarpeet pyritään saamaan esille. Asiakkaiden vaikuttamismahdollisuudet työ- ja päivätoimintapaikan valintaan ja toiminnan sisältöihin ovat kuitenkin vielä pienet. Tulosten perusteella itsemääräämiseen vaikuttavia tekijöitä ovat asiakkaan tuen tarve, aiempien kokemusten määrä, tiedon määrä, lähipiirin aktiivisuus sekä työntekijöiden määrä ja asenteet.

Itsemääräämistä voidaan työ- ja päivätoiminnassa lisätä tarjoamalla vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia kokeilla uusia asioita. Yksilökeskeinen työote ja aktiivinen tuki ovat keskeisiä asioita asiakkaan vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisessä. Henkilökohtainen budjetointi näyttää lisäävän asiakkaan itsemääräämistä etenkin silloin, kun sen perustana käytetään yksilökeskeistä suunnittelua.

Tulosten perusteella henkilökohtainen budjetointi tarjoaa toimivan vaihtoehdon työ- ja päivätoiminnan toteuttamiselle erityisesti silloin, kun asiakkaan toiveisiin ja tarpeisiin ei pystytä vastaamaan perinteisen järjestelmän puitteissa. Henkilökohtaisen budjetoinnin haasteina on toiminnan koordinointi ja kohdentaminen sekä se, millä lailla henkilökohtainen tuki asiakkaalle järjestetään.

Tallennettuna: