Haku

Työaika-autonomian yhteys työhyvinvointiin

QR-koodi

Työaika-autonomian yhteys työhyvinvointiin

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää työaika-autonomian yhteyttä työhyvinvointiin. Tavoitteenamme oli löytää työaika-autonomian käyttöönottoon tai toteuttamiseen liittyviä haasteita ja kehittämisehdotuksia. Tutkimustehtävänä oli selvittää, miten työaika-autonomia on toteutunut tietyissä Vantaan hoivayksiköissä, ja miten henkilökunta on kokenut työaika-autonomian yhteyden työhyvinvointiin.

Opinnäytetyömme on osa Osaamisen ennakointi terveyspalveluissa -hanketta, joka toteutettiin yhteistyössä Vantaan kaupungin terveystoimen kanssa kliinisen osaamisen vahvistamiseksi. Hankkeen yleistavoitteena on kehittää toimivia osaamisen ennakoinnin hyviä käytäntöjä. Työn aineisto kerättiin yhteistyöyksiköiden hoitajilta (n=9) teemahaastattelujen avulla ja analysoitiin induktiivisen eli aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla.

Opinnäytetyön keskeisissä tuloksissa ilmenee, että tutkimuksen kohteena olevissa yksiköissä toteutetaan täyttä työaika-autonomiaa, johon suurin osa henkilökunnasta on sitoutunut. Hoitajat kokevat autonomisen työvuorosuunnittelun pääosin positiivisena. Työvuorosuunnittelua pidetään yleensä oikeudenmukaisena ja tasapuolisena. Lähes kaikki haastatellut kokevat sillä olevan myönteinen yhteys työyhteisön työhyvinvointiin. Vaikutusmahdollisuus omiin työvuoroihin koetaan tärkeäksi, ja sen avulla työn ja oman elämän yhteensovittaminen helpottuu. Haasteita ovat joidenkin hoitajien sitoutumattomuus työvuorosuunnitteluun, koulutuksen riittämättömyys, epäselvät tai puutteelliset pelisäännöt ja aikaa vievä työvuorosovittelijan tehtävä. Lisäksi esimiehen tekemät muutokset työvuorosuunnitelmiin aiheuttavat jonkin verran keskustelua.

Tämän työn tuloksia voidaan hyödyntää Vantaan kaupungin työelämän yhteistyökumppaneiden työyksiköissä sekä yksiköissä, jotka suunnittelevat työaika-autonomian käyttöönottoa tai ovat kiinnostuneita kehittämään työvuorosuunnittelua.

Työaika-autonomian kehittämiseksi ehdotamme järjestelmällistä koulutusta työaikaergonomiasta, työaikalaista ja virka- ja työehtosopimuksista. Jatkotutkimushaasteeksi nousee esimiesten kokemusten selvittämistä. Monet haastatelluista toivat esille esimiehen osuuden työvuorosuunnitteluun. Myös henkilökunnan ja esimiesten näkemykset annetusta koulutuksesta ja sen kattavuudesta ennen työaika-autonomian käyttöönottoa erosivat selvästi toisistaan.

Tallennettuna: