Haku

Hoitajien resilienssiin vaikuttavat tekijät vanhustyössä : scoping katsaus

QR-koodi

Hoitajien resilienssiin vaikuttavat tekijät vanhustyössä : scoping katsaus

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli scoping katsauksen avulla kuvata tekijöitä, jotka vahvistavat tai heikentävät vanhustenhoitajien resilienssiä. Tavoitteena oli kootun tiedon avulla lisätä tietoisuutta resilienssistä ja keinoista, joilla siihen voi vaikuttaa. Tutkimuskysymyksinä meillä oli: 1. Mitkä tekijät vahvistavat vanhustyötä tekevien hoitajien resilienssiä? 2. Mitkä tekijät heikentävät vanhustyötä tekevien hoitajien resilienssiä?

Idea aiheeseen tuli Työterveyslaitokselta, Hyvä veto -hankkeesta. Hyvä veto -hanke on luotu aikomuksenaan nostaa vanhustyön eettinen rasitus pintaan, parantaa alan arvostettavuutta ja pidentää työuria vanhustenhoitoalalla. Yksinään hoitajamitoituksen nostaminen ja lisäresurssien luominen eivät riitä, sillä alan työhyvinvoinnille on tehtävä parannuksia.

Resilienssillä on laaja ja monitasoinen merkitys. Sitä luonnehditaan sateenvarjokäsitteenä monille muille käsitteille kuten sitkeys, kriisinkestävyys ja palautumiskyky. Vanhustyössä henkilöstön suuri vaihtuvuus, haastavat työtehtävät ja henkilöstön osaamisen puute lisäävät riskiä työuupumukselle. Vanhustenhoitajien työstä palautuminen oli tutkitusti huonompaa verrattuna muihin sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin.

Vanhustyöllä tarkoitamme tässä tutkimuksessamme työtä, jonka hoitaja tekee vanhusten ympärivuorokautisessa palveluasumisyksikössä tai kotihoitona vanhuksen kotona.

Scoping katsaus menetelmänä mahdollisti laajemman materiaalin hyödyntämisen kuin systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Tiedonhaku toteutettiin kolmessa tietokannassa: CINAHL, MEDIC ja PubMed. Lisäksi hyödynsimme myös manuaalista hakua. Tutkimusaineisto koostui seitsemästä vertaisarvioidusta artikkelista ja kahdesta raportista.

Resilienssiin vaikuttaa niin yksilölliset kuin ympäristön tekijätkin. Tutkimustuloksiksi nousi 10 resilienssiä vahvistavaa ja kuusi resilienssiä heikentävää tekijää. Tutkimusten mukaan korkeampi resilienssi voi lisätä hoitajien onnellisuutta ja hyvinvointia sekä työtyytyväisyyttä ja työssä pysymistä.

Tulosten avulla voidaan lisätä tietoisuutta resilienssistä ja keinoista, joilla sitä voi kehittää työpaikalla. Lisäksi tutkimustulokset auttavat kiinnittämään huomiota tekijöihin, joilla on resilienssiin negatiivinen vaikutus.

Tallennettuna: