Haku

Urapolkumalli sairaanhoitajaopiskelijoiden työelämään siirtymisen tukena : haastattelututkimus

QR-koodi

Urapolkumalli sairaanhoitajaopiskelijoiden työelämään siirtymisen tukena : haastattelututkimus

Sosiaali- ja terveysalaa vaivaa jatkuva resurssipula ja tämän vuoksi tarvitaan toimia veto- ja pitovoiman parantamiseen. Koulutuksen tulee vastata ammattia, ja ammatti-identiteettiä rakentaa jo sairaanhoitajaopintojen aikana. Vastavalmistuneet sairaanhoitajat harkitsevat usein alanvaihtoa, sillä työelämään siirtyminen koetaan stressaavana. Tämän vuoksi tulee kiinnittää huomiota siihen, miten sairaanhoitajaopiskelijoita voidaan tukea työelämään siirtymisessä jo opintojen aikana.

Tämä opinnäytetyö toteutettiin osana Trainee-projektia. Trainee-projekti on Metropolia ammattikorkeakoulun ja HUSin yhteinen pilottihanke. Trainee-projektissa on luotu urapolkumalli, jonka tarkoituksena on sairaanhoitajaopiskelijoiden suuntautuminen urapoluille jo opintojen aikana, ja tässä tukeminen. Projektin tavoitteena on vahvistaa sairaanhoitajaopiskelijoiden hoitotyön substanssiosaamista valitulla urapolulla ja tasoittaa työelämään siirtymistä. Työelämässä tukena toimivat substanssialojen mentorit.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata haastattelututkimuksen avulla Metropolian sairaanhoitajaopiskelijoiden (N=23) kokemuksia sairaanhoitajien urapolkumallista Trainee-projektissa. Tavoitteena oli löytää tekijöitä, joilla voidaan tukea sairaanhoitajaopiskelijoiden työelämään siirtymistä ja heidän urapolkujaan Trainee-urapolkumallin avulla. Aineisto (n=4) kerättiin puolistrukturoidulla haastattelulla, ja aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla.

Sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemusten mukaan Trainee-urapolkumalli tarjoaa mahdollisuuksia osaamisen syventymiseen valitulla erikoisalalla työelämäharjoittelujen, urapolkuopintojen sisällön ja hyvän työelämäohjauksen avulla. Urapolkumallia voidaan kuitenkin kehittää opiskelijalähtöisemmäksi. Uraohjausta ja informoinnin kulkua Trainee-projektin sisällä tulee parantaa. Teoreettisen tiedon lisääminen, harjoitteluympäristöjen roolin selkeyttäminen sekä opiskelijoiden keskinen vertaistuki ovat tekijöitä, joiden avulla Trainee-urapolkumallia voidaan kehittää opiskelijalähtöisemmäksi. Työelämään siirtymisessä opiskelijat kaipaavat tukea työyhteisöltä, riittävästi tietoa uramahdollisuuksista sekä kliinisen osaamisen vahvistamista.

Työelämään siirtymistä voidaan tukea työelämän ja koulutuksen välisellä tiiviillä yhteistyöllä. Urapolkuopintojen sisällön kehittämisellä voidaan vastata opiskelijoiden kokemiin haasteisiin liittyen teoreettisen tiedon osaamiseen. Mentorointia tulisi hyödyntää systemaattisesti osana opiskelijoiden urapolkuja

Tallennettuna: