Haku

Hammastekniikan koulutusohjelman harjoittelun kehittäminen

QR-koodi

Hammastekniikan koulutusohjelman harjoittelun kehittäminen

Hammastekniikan koulutusohjelmassa on oltava opetusministeriön mukaan vähintään 75 opintopistettä ammattitaitoa edistävää harjoittelua. Metropolia Ammattikorkeakoulussa harjoittelu tapahtuu koulussa tehden fantom-töitä ja potilastöitä sekä työelämässä kahdella opinnoista erillisellä harjoittelujaksolla.

Syksystä 2015 alkaen hammasteknikoksi voi valmistua Suomessa Turun ammattikorkeakoulusta, kun Metropolia Ammattikorkeakoulu päätti vuonna 2013 lopettaa tarjoamasta hammastekniikan koulutusohjelmaa toimilupahakemuksessaan. Opinnäytetyö on mukana tuomassa tietoa siitä, mihin suuntaan hammastekniikan koulutusohjelman harjoittelua kannattaa kehittää, ja miten Metropoliasta valmistuneet ja vuosina 2015 ja 2016 valmistuvat hammasteknikot ovat kokeneet harjoittelukäytänteet. Aiheesta tehtiin tutkimus sähköisellä kyselylomakkeella (n=28).

Kyselytutkimuksen tulosten perusteella ammattiopintojen ja harjoitustöiden määrää ja laatua tulee parantaa. Ammattiopinnoissa tulee panostaa muun muassa opetuksen loogisuuteen ja järjestelmällisyyteen sekä tiedon ajantasaisuuteen ja uuteen teknologiaan. Harjoitustöiden tulee olla monipuolisia ja tarpeeksi haastavia. Vastanneet olivat melko tyytyväisiä koulun tiloihin sekä koulun laitteisiin ja välineisiin.

Kyselyyn vastanneiden mielestä koulutusohjelmassa tulisi olla kolme kymmenen viikon harjoittelujaksoa. Harjoittelujakso tulee ajoittaa työelämälähtöisesti lukukauden loppuun siten, että harjoittelusta on helppo jatkaa työskentelyä, kun hammaslaboratorioissa on työkiireitä ja opiskelijalla ei ole lukukauden loputtua koulua.

Ammatillisessa kehittymisessä ohjauksen tueksi tulee ottaa töiden seuranta ja dokumentointi. Opiskelijan kehittymisen kannalta on tärkeää panostaa motivoivaan ympäristöön ja järjestelmälliseen palautteenantoon. Tulevaisuudessa yhteistyötä hammaslääketieteen kandidaattien kanssa kannattaa jatkaa, sillä vastaajien mielestä yhteistyö oli tärkeää ja opettavaista.

Tallennettuna: