Haku

Klibbalskärr och allundar i Raseborg

QR-koodi

Klibbalskärr och allundar i Raseborg

Tervaleppäkorvet ja -lehdot lasketaan molemmat arvokkaiksi elinympäristöiksi Suomen lainsäädännössä, mutta tiedot niiden esiintymispaikoista ovat hyvin vaihtelevaiset ja hajallaan. Jotta elinympäristöä voidaan hoitaa kestävällä tavalla, olemassa olevat ja uudet tiedot pitää koostaa. Tässä opinnäytetyössä tehdään yleiskatsaus Raaseporin arvokkaisiin tervaleppäalueisiin olemassa olevan tiedon avulla, lukuun ottamatta saaristoa, ja etsitään sopivia menetelmiä mahdollisien tuntemattomien tervaleppämetsien löytämiseen.

Olemassa oleva tervaleppäkorpia ja -lehtoja koskeva aineisto analysoitiin ArcGIS:llä. Todennäköisimmät tervaleppämetsien esiintymisalueet etsittiin maaperäkarttojen ja CORINE-tietojen käyttäen, sekä ilmakuvia analysoiden. Alueet merkittiin kartalle ja tarkistettiin käyttämällä tietoja aiemmin tehdyistä inventoinneista sekä tämän työn yhteydessä tehdyistä kenttäkäynneistä.

Tulokset osoittavat, että useimmat Raaseporin tervaleppämetsistä löytyvät lahtien ja järvien rannikoilla keskeltä Raaseporia. Löydetyistä alueista 79 % on noin hehtaarin suuruinen tai pienempi. Kenttäkäynnit osoittivat, että ainakin kuivimmilla alueilla luonto osoittautui aika mitäänsanomattomaksi ja metsät olivat selvästi hoidetut ilman lahopuuta. Koskemattomimmat ja edustavimmat alueet ovat yleensä joko suojeltuja luonnonsuojelulain mukaan tai sijaitsevat rannalla tai metsässä, jonka lähistöillä ei kulje tietä. Saatavilla olevat tiedot vaihtelevat huomattavasti sekä laadultaan että luotettavuudeltaan. GIS:llä kehitetyt menetelmät toimivat suuntaa antavina, mutta jos haluaa luotettavia tuloksia, ei pitäisi käyttää pelkästään niitä.

Tallennettuna: