Haku

Näring och hälsa på äldre dagar : en teoretisk kvalitativ litteraturstudie om den äldre människans näringsbehov och kostens betydelse för hälsan

QR-koodi

Näring och hälsa på äldre dagar : en teoretisk kvalitativ litteraturstudie om den äldre människans näringsbehov och kostens betydelse för hälsan

Syftet med denna studie är att, utgående från tidigare vetenskapliga forskningar, undersöka vad den äldre människan bör äta för att på bästa möjliga sätt behålla sin hälsa och förebygga sjukdomar. Respondenterna vill klarlägga den äldre människans näringsbehov och redogöra vilken betydelse näringen har för den äldres hälsa och friskhet. Som teoretisk referensram fungerar Erikssons och Nightingales syn på hälsa samt Hendersons antagande om ”behovet att hjälpa patienten att äta och dricka”. Datainsamlingsmetoden som respondenterna använt sig av är litteraturstudie. Som dataanalysmetod har vi valt att använda oss av resumé och innehållsanalys för att få resultatet av studien så överskådligt som möjligt. Studien sammanställs för att äldre på ett enkelt sätt skall få information om vad de bör äta för att behålla sin hälsa.

Examensarbetet utarbetas i samarbete med projektet Aktiverande TV, Vasa Stad och serviceboendet Berghemmet. Resultatet av vår studie är ett mångsidigt och färgglatt kost- och näringshäfte som innehåller näringsrekommendationer, tips på bra mat för äldre, recept m.m. I resultatet framkommer att den kognitiva kapaciteten hos äldre kan upprätthållas om man äter rätt. T.ex. spannmål, grönsaker, fisk och ägg innehåller livsviktiga näringsämnen som upprätthåller den kognitiva hälsan. Det framkommer också att ett högt intag av frukt och grönsaker minskar mortaliteten hos den äldre generationen. Många näringsämnen så som protein, kalcium, omättade fettsyror och folsyra bidrar till att förebygga osteoporos och sarkopeni (minskad muskelmassa). Antioxidanter har också visat sig skydda mot sjukdomar och har en positiv inverkan på den äldres hälsa.

The aim of this study is to, through scientific research, determine what elderly people should eat to maintain health and prevent diseases. We want to assess the nutritional needs for seniors and explain how diet affects general wellness. The theoretical framework consists of Eriksson’s and Nightingale’s thoughts about health and Henderson’s hypothesis concerning the patients’ need to intake food and water. Data was collected through document studies. As the method of data analysis we chose to use a review article, in order to get a coherent overview of the articles. The purpose of the study is to provide elderly people with easy access to food recommendations.

The thesis is carried out in connection to the project “Activity TV” and it is commissioned by the city of Vaasa and the nursing home Berghemmet. As a final product of our study we compiled a varying and colorful booklet containing food recommendations, tips for tasty cooking, recipes etc. The results of our study showed that the cognitive capacity in the elderly can be maintained with healthy food. For example grains, vegetables, fish and egg are sources for essential nutrients that help to maintain cognitive health. It also appears that a high intake of fruit and vegetables could reduce mortality among older people. Other nutrients such as protein, calcium, unsaturated fatty acids and folic acid are important to prevent osteoporosis and sarcopenia. Antioxidants also appear to have a protecting role against diseases and influence elderly people’s wellness in a positive direction.

Tallennettuna: