Haku

Iin aurinkoenergiapuisto

QR-koodi

Iin aurinkoenergiapuisto

Opinnäytetyössä selvitettiin Iihin suunnitellun aurinkoenergiapuiston taloudellinen kannattavuus. Siinä tarkasteltiin aurinkoenergialaitteistojen kokonaisinvestointia ja laskettiin tilaajan toivoman laitteiston investoinnin suuruus ja sen kannattavuus. Työn tilaajina oli Iin Micropolis Oy sekä Iilaakso Oy.

Tilaaja halusi hyödyntää vanhaa, tuotannosta poistunutta turvesuota aurinkoenergiapuiston perus-tamiseen. Paikallisen sähköyhtiön verkkorajoitusten vuoksi voimalan kokoa jouduttiin pienentä-mään huomattavasti alkuperäisestä suunnitelmasta, joten työhön lisättiin vaihtoehdoksi paikallis-ten teollisuuskiinteistöjen kattopinta-alojen hyödyntämisen mahdollisuus aurinkoenergian tuotta-miselle. Lisäksi aurinkoenergian tuottamiselle haluttiin näkyvyyttä paikkakunnalla. Se päätettiin toteuttaa ns. imagopuiston avulla, joka sijoitettaisiin näkyvälle paikalle Valtatie 4:n varrelle.

Turvetuotantoalueiden yleisen syrjäisen sijainnin vuoksi alueella tuotettu energia tulee syöttää kokonaisuudessaan suoraan sähköverkkoon, mikä laskee kannattavuutta. Kannattavuuslaskel-missa huomioitiin verkkoon liittymisen rajoitukset ja liittymisestä johtuvat kustannukset. Sähkö-verkkojen sijainnit ja liittymismahdollisuudet ovat tärkeitä selvityskohteita suunniteltaessa puiston sijoituspaikkaa.

Aurinkovoimalan sijoittaminen kiinteistöjen katoille ja niiltä saatavan energian hyödyntäminen kokonaisuudessaan kyseisissä kiinteistöissä parantaa aurinkoenergiahankkeen kannattavuutta, koska silloin vältytään sekä sähkönsiirtomaksulta että sähköverolta.

Tuloksia tarkasteltaessa huomattiin, että aurinkoenergialla tuotetusta sähköstä tulisi saada noin 3 snt/kWh korkeampaa hintaa verrattuna sähkön keskihintaan tällä hetkellä. Tällöin aurinkovoima-laitos olisi taloudellisesti kannattava. Tässä vaiheessa markkinoinnilla on suuri vaikutus inves-toinnin onnistumiselle. Kirjallisuutta apuna käyttäen selvitettiin, millä markkinoinnin keinoilla voi-daan vaikuttaa hintakilpailukyvyttömän sähkönhinnan muodostumiseen.

Nykyisellä tasolla aurinkosähkön markkinointi on suhteellisen näkymätöntä verrattuna tuuli- ja vesisähkön markkinointiin. Toki aurinkosähkön tuotanto on vielä marginaalista, mutta vähäisenkin tuotetun sähkön markkinointiin tulisi keskittyä, jotta asiakaskunta saataisiin vakiinnutettua ja tuotantoa tulevaisuudessa kasvatettua, jolloin myös energian hinta laskee. Lisääntyvään kysyn-tään on helpompi reagoida kuin ylituotantoon ja sen markkinointiin.

Tallennettuna: