Haku

Tupakoinnistako haittaa sikiölle? : Raskaana olevien tieto tupakoinnin haitoista sikiölle ja syntyvälle lapselle

QR-koodi

Tupakoinnistako haittaa sikiölle? : Raskaana olevien tieto tupakoinnin haitoista sikiölle ja syntyvälle lapselle

Suomessa raskaana olevien tupakointi on yleisempää, kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa noin 15% raskaana olevista naisista tupakoi. Tupakointi raskausaikana vaikuttaa sikiöön aiheuttaen hapenpuutetta ja vaikuttamalla sikiön kasvuun ja kehitykseen heikentävästi. Tupakointi raskausaikana lisää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen ja syntyvän lapsen kätkytkuolemaan. Raskausajan tupakointi voi vaikuttaa myös syntyneen lapsen fyysiseen, sekä psyykkiseen terveyteen.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko raskaana olevilla naisilla riittävää tietoa raskausajan tupakoinnin aiheuttamista haitoista sikiölle raskausaikana, sekä syntyvälle lapselle tulevaisuudessa. Tutkimuksen tavoitteena on raskaana olevien tietämyksen lisääminen oikein kohdistuvan intervention myötä ja tätä kautta tupakoinnin väheneminen raskaana olevien keskuudessa. Työ tilattiin Filha Ry:n toimesta ja tutkimus toteutettiin Webropol-kyselynä Oulun alueen äitiysneuvoloiden asiakkaille.

Opinnäytetyössä käytettiin sekä kvantitatiivista, että kvalitatiivista menetelmää. Tutkimusaineistona käytettiin kirjallisuutta, tutkimustuloksia, artikkeleita, sekä Filha Ry:n ja THL:n asiantuntija- apua. Tutkimusaineisto kerättiin kyselyllä, jonka linkkiä jaettiin kaikkien Oulun alueen äitiysneuvoloiden raskaana oleville asiakkaille. Vastaukset saatuamme koostimme Webropol-ohjelmasta raportit, kaaviot ja tilastot ja teimme analysoiduista tutkimustuloksista raportin.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tupakointiin liittyvää tiedottamista tulisi parantaa neuvoloissa. Kyselyyn vastanneista alle puolet eivät olleet saaneet mitään tietoa tai ohjausta raskausajan tupakoinnin haitoista. Tupakoivista odottajista vain noin 60% oli saanut tietoa tupakoinnin vaikutuksesta raskausaikana. Huomattavaa on, että tutkimuksessa selvisi, että tupakoinnin lopettaneilla ja tupakoimattomilla oli enemmän tietoa, kuin niillä jotka polttivat raskausaikana. Olisikin tärkeää, että neuvoloissa annettaisiin tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa ja ohjausta tupakoinnin haitoista raskaana oleville.

Raskaana olevien tietopohjan selvittyä on helpompi tehdä ennaltaehkäisevää ja valistavaa työtä tupakoinnin ehkäisemiseksi raskausaikana. Toivoisimme, että tulevaisuudessa jokin opinnäytetyöryhmä ottaisi aiheemme jatkokäsittelyyn ja työstäisi esimerkiksi valistusmateriaalia neuvoloihin jaettavaksi.

Tallennettuna: