Haku

Transkraniaalisen magneettistimulaatiohoidon ohjausvideo mielenterveyspotilaille

QR-koodi

Transkraniaalisen magneettistimulaatiohoidon ohjausvideo mielenterveyspotilaille

Aivojen transkraniaalinen magneettistimulaatiohoito on hoitomuoto, jolla muutetaan aivojen toi-mintaa niihin kajoamatta magneettipulssien avulla. Menetelmänä magneettistimulaatio tavattiin ensimmäisen kerran vuonna 1985 ja kymmenen vuotta myöhemmin sitä alettiin käyttää hoito-muotona. Viime vuosina hoitomuodon käyttö on entistä enemmän yleistymään päin eri hoitokei-nojen tietoisuuden lisääntyessä. Erityisesti masennuksen hoidosta magneettistimulaatiohoidosta on saatu hyvää vastetta.

Opinnäytetyö on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuotoksena on ohjausvideo transkraniaalinen magneettistimulaatioon tulevalle mielenterveyspotilaalle. Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Oulun Yliopistollisen sairaalan kanssa, joilta saimme myös aiheen tätä opinnäytetyötä varten. Projektin tavoitteena on tuottaa selkeä ja laadukas video, jossa esitellään kyseinen hieman tuntemattomampi toimenpide potilaalle ohjausvideon avulla. Toimenpiteen näkeminen vähentää potilaan pelkoja ja luo turvallisuuden tunnetta kyseistä toimenpidettä kohtaan.

Opinnäytetyön tietoperustaa kerättiin alan kirjallisuuden ja siihen liittyvien tutkimuksien perusteel-la. Tietoa kerättiin magneettistimulaatiohoidosta, sen käyttötarkoituksista ja turvallisuudesta sekä mielenterveyspotilaan ohjaamisesta. Tietoperustan pohjalta laadittiin käsikirjoitus yhteistyössä toimeksiantajan kanssa. Tietoperusta ja käsikirjoitus hyväksytettiin ohjaavilla opettajilla, jonka jälkeen videokuvaus alkoi.

Opinnäytetyö toteutettiin projektina. Tuotoksena on n. 5 minuuttia kestävä ohjausvideo, joka ku-vattiin Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrisessa yksikössä. Videon kuvasi ja käsitteli toimek-siantajan tilaamat kuvaaja ja editoija. Videolla esitetään koko magneettihoito-toimenpiteen pro-sessi esimerkkipotilaan ja henkilökunnan kautta. Palautetta videoon hoitohenkilökunta keräsi potilailta meidän laatiman palautelomakkeen perusteella. Palautteella selvitettiin ohjausvideon selkeyttä, ymmärrettävyyttä sekä sitä, kokivatko potilaat videon lieventävän heidän pelkojaan tätä hieman tuntematonta hoitomuotoa kohtaan. Video tulee käyttöön Oulun yliopistollisen sairaalan Virtuaalinen sairaala 2.0 hankkeeseen sekä erityisesti Psykiatrian hoitoyksiköön. Myöskin Oulun ammattikorkeakoulu saa videon opetuskäyttöön.

Tallennettuna: