Haku

Verkko-opiskelumateriaali lapsipotilaan kohtaamisesta ensihoidossa

QR-koodi

Verkko-opiskelumateriaali lapsipotilaan kohtaamisesta ensihoidossa

Ensihoidossa lapset ovat pieni potilasryhmä (alle 10 % ensihoitotehtävistä). Ensihoitohenkilökunnalle ei kerry riittävää kokemusta ja herkkyyttä rutiininomaiseen lapsipotilaiden hoitoon. Lapset ovat hankalimmin kohdattava potilasryhmä, koska he poikkeavat fyysisesti ja psyykkisesti aikuisista. Lisäksi lapsipotilaat ovat eri-ikäisiä ja kokoisia ja lähestymistapa on mukautettava lapsen ikään ja kehitystasoon. Ensihoitajan tulee tuntea lapsen ikävaiheisiin tyypillinen käyttäytyminen ja valmistautua sen mukaan tutkimuksiin. Opinnäytetyössämme tekemäämme tuotetta tarvitaan, koska ensihoidossa työskentelee joukko hoitajia, joilla ei ole riittävää kokemusta lasten kohtaamisesta ensihoidossa.

Tavoitteenamme oli tehdä Moodleen PowerPoint-esitys lapsipotilaan kohtaamisesta ensihoidossa ja tällä lisätä ensihoidossa työskentelevien tietoisuutta lapsipotilaan kehityksestä ikävaiheittain ja lapsipotilaan kohtaamisesta. Työn tilaajan toivomuksesta teimme lisäksi check-listan Kainuun ensihoidon simulaatiokouluttajille. Listan avulla tarkkaillaan simulaatioon osallistuvien kykyä lapsipotilaan kohtaamisessa ensihoitotilanteessa ja simulaatiokouluttajan on helpompi antaa palautetta simulaatiossa toimimisesta.

Opinnäytetyön päätuotoksena teimme PowerPoint-esityksen, joka sisältää lyhyesti ja ytimekkäästi teoriapohjaa, jota on havainnollistettu kuvien avulla. Opintomateriaali on tarkoitettu itsenäiseen opiskeluun ja materiaali löytyy Kainuun ensihoidon eLearn Mediecon verkkoalustalta. Lisätuotteena teimme check-listan simulaatiokouluttajille lapsipotilassimulaatioihin.

Opinnäytetyömme tietoperusta pohjautuu lapsen kehitystä, verkko-oppimista ja oppimismateriaalia käsitteleviin luotettaviin tietolähteisiin. Asiakokonaisuuksia olimme avanneet kirjallisuudesta ja internetistä löydettyjen lähteiden avulla.

Opiskelumateriaali on hyödynnettävissä kaikille ensihoidossa työskenteleville koulutustaustasta ja työskentelypaikasta riippumatta. Kehitysehdotuksena mielestämme olisi tehdä vastaavanlainen opiskelumateriaali muihinkin terveydenhuollon toimipisteisiin, esimerkiksi päivystyspoliklinikalle, joissa kohdataan lapsipotilaita.

Tallennettuna: