Haku

Molekyylibiologian ja geenitekniikan perusteet bioanalyytikko-opiskelijoille: Verkko-oppimateriaalia geenitekniikan perusmenetelmistä

QR-koodi

Molekyylibiologian ja geenitekniikan perusteet bioanalyytikko-opiskelijoille: Verkko-oppimateriaalia geenitekniikan perusmenetelmistä

Kasvava digitalisaatio ja monimuoto-opetuksen määrän kasvu pakottavat opetuksen ja opiskelumateriaalin päivittämiseen ja kehittämiseen. Erilaisten itseopiskelumateriaalien määrä on kasvanut oppimisympäristöissä, ja ne ovat opiskelijoiden saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. Monimuoto-opetus vaatii lisääntyvää itseopiskelun määrää, kun perinteisen lähiopetuksen määrä pienenee. Verkossa olevat materiaalit palvelevat myös perinteisen lähiopetuksen tukena sekä poikkeustilanteissa, joiden aikana syystä tai toisesta lähiopetus estyy. Erilaiset oppimistavat ja -väylät palvelevat myös erilaisia oppijoita erilaisine oppimistyyleineen.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata molekyylibiologian ja geenitekniikan perusteita itseopiskelumateriaalin muodossa ja valmistaa itseopiskelumateriaalia Moodle-alustalle. Työn tavoitteena oli luoda laadukas itseopiskelumateriaali, joka palvelisi eritoten bioanalytiikan tutkinto-ohjelman uutta monimuotoryhmää ja jatkossa myös muita ryhmiä. Työn tilaajana toimi Oulun ammattikorkeakoulun bioanalytiikan tutkinto-ohjelma. Työssä tavoiteltiin selkeää, hyödyllistä ja oppimista tukevaa linjaa.

Työn edetessä keskityttiin tietoperustan rakentamiseen, verkko-opetuksen pedagogiikkaan ja eri oppimistyyleihin. Lähteiden käytössä käytettiin tervettä lähdekritiikkiä ja etsittiin vain luotettavia lähteitä. Materiaalista laadittiin monipuolinen, jotta se palvelisi kaikkia erilaisia oppijoita ja jo olemassa olevaa Moodle-alustaa visualisoitiin ja selkeytettiin. Itseopiskelumateriaali oli ryhmän koekäytössä ja siitä kerättiin kirjallinen palaute opintojakson päätyttyä.

Työn tuloksena syntyi alustalle itseopiskelumateriaalia, joka monipuolisti oppimista ja tarjosi eri kanavia oppimiseen. Materiaali luotiin osaan aiheista ja tulevaisuudessa itseopiskelumateriaalia voidaan laatia koko laajasta opintojaksosta. Materiaali on helposti muokattavissa ja päivitettävissä. Sitä voidaan käyttää itseopiskelun tukena, monimuoto-opetuksen apuna ja lähiopetuksen rinnalla. Materiaali oli koekäytössä syksyllä 2019 ja palautteiden perusteella se koettiin hyödylliseksi ja oppimista tukevaksi.

Tallennettuna: