Haku

Itsenäistyvien autismikirjon nuorten sosiaalisten taitojen tukeminen

QR-koodi

Itsenäistyvien autismikirjon nuorten sosiaalisten taitojen tukeminen

Toiminnallisen opinnäytetyömme yhteistyökumppanina oli Autismiliiton Askel Aikuisuuteen -projekti, johon tuotimme materiaalia nuorten autismikirjon henkilöiden sosiaalisten taitojen ja itsenäistymisen tueksi. On todettu, että autismikirjon nuorten siirtymävaiheet usein epäonnistu-vat, koska ei tiedetä mihin ja miten olisi hyödyllistä valmistautua. Askel Aikuisuuteen- projekti luo verkkosivuston, johon koottuna hyödyllistä tietoa, harjoituksia ja lähteitä autismikirjon nuorille, heidän vanhemmilleen ja heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille.

Opinnäytetyö valmistui tuotekehitysprojektina. Opinnäytetyömme tavoitteena oli työstää materi-aalia, joka sisältää ohjeistusta ja harjoituksia, jotka tukevat autismikirjon nuoria sosiaalisten taito-jen kehittymisessä itsenäistymisvaiheessa. Toiminnallisen opinnäytetyömme ja sen aikana laadi-tun materiaalin pitkän aikavälin tavoitteena on, että nuoret oppivat menetelmiä, saada työkaluja sekä toimintatapoja, jotka auttavat heitä uusissa ympäristöissä ja joiden avulla itsenäistyminen helpottuu.

Opinnäytetyömme tietoperustassa keskitytään nuoruuteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn myös autismikirjon näkökulmasta. Materiaalin sisältö perustuu teoriatietoon ja tapaamisissa kuultuun asiantuntijatietoon. Materiaalin sisältöä koskevat valinnat tehtiin yhteistyössä Askel Aikuisuuteen -projektiin osallistuvien nuorten ja projektityöntekijöiden kanssa.

Materiaalin laatukriteereiksi asetettiin käyttäjälähtöisyys, selkokielisyys ja selkeys, tiedon olen-naisuus ja monikanavaisuus. Kohderyhmän nuoria on osallistettu yhteiskehittämiseen, mutta heidän osaltansa mielipiteiden ja toiveiden kartoitus on kuitenkin jäänyt suppeaksi. Selkeäksi ja helppolukuiseksi materiaalin tekee selkeä kieli ja otsikointi sekä vain oleellisten aiheiden käsitte-ly. Yhtenäinen ja toistuva rakenne selkeyttää materiaalin luettavuutta. Materiaalissa on nuorille olennaista ja ajankohtaista tietoa. Monikanavaisuuden sijaan materiaalissa hyödynnetään visu-aalisuutta ja erilaisia visuaalisia työkaluja, kuten kuvia, esimerkkitarinoita ja listoja.

Lopputuloksena syntyi selkeä ja käytännönläheinen tuotos, jota on helppo lukea ja jota projekti voi hyödyntää haluamallaan tavalla. Sosiaalisten taitojen oppiminen vaatii aikaa ja todellisia tilan-teita. Pohtimalla vaihtoehtoisia toimintatapoja ja näkökulmia eri konteksteissa voidaan valmistau-tua uusiin tilanteisiin ja lisätä ymmärrystä itsestä sekä muista. Materiaalia voidaan jatkossa hyö-dyntää autismikirjon nuorten tiedon lisäämisenä ja kasvun tukena. Siitä voivat hyötyä myös au-tismikirjon nuorten vanhemmat, tukihenkilöt sekä nuorten parissa toimivat ammattilaiset. Jatko-kehitysideana materiaalia voitaisiin kehittää sitä käyttävien palautteiden perusteella ja käsiteltä-vää sisältöä voitaisiin laajentaa uusilla ideoilla tai laatia kohdennettua ja pilkottua opastusta useisiin eri ympäristöihin.

Tallennettuna: