Haku

Kehon ja mielen reumaryhmä : Etäohjattuna toteutettu fysioterapia- ja vertaistukiryhmä

QR-koodi

Kehon ja mielen reumaryhmä : Etäohjattuna toteutettu fysioterapia- ja vertaistukiryhmä

Reuma pitkäaikaissairautena vaikuttaa moninaisesti yksilön toimintakykyyn, hyvinvointiin ja osallisuuteen. Useiden tutkimusten mukaan vertaistuella on suuri merkitys omien voimavarojen löytämissä, arjessa jaksamissa ja toimintakyvyn tukemisessa. Suomen Reumaliitto ja sen jäsenyhdistykset tekevät arvokasta työtä mahdollistaessaan useita erilaisia vertaistuen kanavia.

Toiminnallinen opinnäytetyömme oli tuotekehitysprosessi, jossa tuotettiin etäohjattu fysioterapia- ja vertaistukiryhmä. Suunnittelu ja toteutus tehtiin tiiviissä yhteistyössä tilaajana toimineen Uuden Oulun reumayhdistyksen kanssa. Ryhmää markkinoitiin myös muille Suomen Reumaliiton jäsenyhdistyksille matalankynnyksen mahdollisuutena kokeilla etäohjausta.

Kansainvälisen tutkimusnäytön perusteella etäkuntoutus on tullut kuntoutukseen jäädäkseen ja myös Suomessa etäkuntoutuksesta on saatu hyviä tuloksia. Etäohjauksella voidaan vastata digitalisoituvan yhteiskunnan kansalaisten tarpeisiin kustannustehokkaasti ja entistä monimuotoisemmin. On arvioitu, että jopa puolet terveydenhuollosta siirtyisi vuoteen 2025 mennessä koteihin digitalisaation sekä terveysteknologian avulla. Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa sähköisiä palveluja keinona parantaa ihmisten mahdollisuuksia edistää ja ylläpitää terveyttään ja hyvinvointiaan, luoden uudentyyppisiä palveluita asuinpaikasta ja palveluntuottajasta riippumatta.

Työssämme yhdistyy fysioterapeutin ja sosionomin osaaminen. Moniammatillinen työskentely pohjautuu holistiseen ihmiskäsitykseen. Osallistujille yhteistyö näyttäytyi arjen rutiinien merkityksen moniammatillisena tarkasteluna hyvinvoinnin ja kivunhallinnan kannalta. Tavoitteena oli lisätä osallistujien motivaatiota vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa, auttaa heitä näkemään itsensä oman elämänsä vaikuttajina sekä antaa matalalla kynnyksellä toteutettavia ohjeita, joiden avulla päästään askelittain kohti omia tavoitteita. Lyhyen tähtäimen tavoitteena oli saada aikaan myönteinen muutos osallistujien käsityksessä itsestään ja omasta pystyvyydestään. Tapaamisten yhteydessä ja palautekyselyssä saamamme kirjallisen palautteen perusteella laatutavoitteemme täyttyivät. Palautteesta nousivat laajalti esiin kokemukset myönteisestä ilmapiiristä sekä yksilö-tasolla sopivasti haastavasta ohjauksesta.

Tallennettuna: