Haku

Hemokromatoosi-geenimutaation kloonaaminen PCR-menetelmällä

QR-koodi

Hemokromatoosi-geenimutaation kloonaaminen PCR-menetelmällä

Hemokromatoosi on sairaus, jossa raudan imeytymisen säätely häiriintyy. Se aiheutuu yleisimmin HFE-geenissä tapahtuvista C282Y- ja H63D-mutaatioista. Taudissa rautaa kertyy elimistöön ylimäärin, koska sitä imeytyy jopa 3–4 kertaa enemmän kuin terveellä ihmisellä. Kun rautaa on elimistössä liikaa, se voi aiheuttaa kudosvaurioita ja hoitamattomana vahingoittaa tärkeitä elimiä, kuten maksaa, haimaa ja sydäntä.

Oulun seudun ammattikorkeakoulun bioanalytiikan koulutusohjelma sisältää Molekyylibiologian, geenitekniikan ja perinnöllisyyden harjoituskurssin, jossa tehdään hemokromatoosi-geenimutaation määrittäminen. Tässä harjoitustyössä käytetään positiivisena kontrollina genomista DNA:ta, jossa on hemokromatoosin aiheuttava geenimutaatio. Opinnäytetyömme tavoitteena oli kloonata hemokromatoosin HD-geenimutaatio plasmidivektoriin DNA:n monistamista varten, ja näin tuottaa lisää genomista DNA:ta harjoituskurssille. Aihe tuli Oulun seudun ammattikorkeakoululta.

Opinnäytetyössä käytettiin erilaisia geenitekniikan menetelmiä, kuten PCR, agaroosigeelielektroforeesi, ligaatio, transformaatio, DNA:n eristys ja DNA:n sekvensointi. Kaikki käytännön työt tehtiin Oulun seudun ammattikorkeakoulun tiloissa.

Hemokromatoosigeenin H63D-mutaatio onnistuttiin kloonaamaan ja monista-maan. Neljästä jatkoon valitusta plasmidi-DNA-näytteestä kahdessa oli hemo-kromatoosi-geenimutaation sisältävää DNA:ta. Jatkossa näitä kahta näytettä voidaan käyttää harjoitustyössä positiivisena kontrollina.

Tallennettuna: