Haku

Ääneen laskeminen osana rumpujensoiton harjoittelua

QR-koodi

Ääneen laskeminen osana rumpujensoiton harjoittelua

Opinnäytetyöni aiheena oli selvittää, mitä hyötyjä pulssin ja sen alijakojen ääneen laskemisesta on osana rumpujensoiton harjoittelua. Alijakojen laskeminen on ollut jo useamman vuoden hyödyllinen metodi osana omaa harjoitteluani sekä opetustyötäni. Tutkimukseni tavoitteenani oli avata aiheeseen liittyvää rytmiikan teoriaa ja tutkimustietoa sekä tuoda tutkimukseen omakohtaista käytännön kokemusta kahdelle soitto-oppilaalle järjestämieni opetus-workshoppien kautta.

Lähestyin tutkittavaa aihetta laadullisen tutkimusmenetelmän kautta. Tietoperustana käytin Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistä tietokantaa, rytmiikkaan liittyvää kirjallisuutta sekä rumpujensoiton oppikirjoja. Tutkimuskysymykseni olivat: Mitä keskeistä teoriaa pulssin ja rytmien laskemiseen liittyy? Miten englannin kielessä rytmien alijakoja lasketaan ääneen? Mitä tunnetut rumpalit kertovat ääneen laskemiseen liittyen? Miten ääneen laskemista harjoitellaan käytännössä? Käytännön harjoittelun tutkimista varten järjestin rumpuoppilaiden workshopit.

Olennaisimpia tutkimuksesta selvinneitä johtopäätöksiä on se, että pulssin ja alijakojen laskeminen auttaa soittajaa hahmottamaan paremmin rytmiikkaa ja näin selkeyttämään soittamista. Laskemista hyödyntäessä soittaja myös keskittyy paremmin soitettavaan aiheeseen ja soittotempoon. Pulssin, alijakojen, metriikan ja rytmisten kuvioiden kokonaisvaltainen ymmärtäminen laskemisen avulla parantaa soittajan niin sanottua soiton ”feeliä”. Tutkimuksesta selvisi myös se, että laskemista itsessään pitää harjoitella, ja uusia aiheita opetellessa se saattaa olla soittamista vaikeuttava tekijä.

Tätä opinnäytetyötä voivat hyödyntää esimerkiksi rumpalit, soiton opettajat ja musiikin teoriasta kiinnostuneet. Työtä voivat hyödyntää myös melodia- ja harmoniasoittimien soittajat, jotka ovat kiinnostuneita rytmien harjoittelusta ja siihen liittyvästä teoriasta. Rytmiikan hahmottamisen eri keinoja olisi hyödyllistä tutkia Suomessa lisää, sillä aiheeseen liittyvää tutkimusmateriaalia löytyy maailmalta todella paljon. Rytmin käsite on laaja ja moniselitteinen, joten uskon jokaisen sitä tutkivan tuovan esille aiheen eri näkemyksiä.

Tallennettuna: