Haku

Työssä kehitysvammaisen asiakkaan kotona: kuvaileva kirjallisuuskatsaus työntekijän roolista asiakkaan itsemääräämisoikeuden vahvistajana

QR-koodi

Työssä kehitysvammaisen asiakkaan kotona: kuvaileva kirjallisuuskatsaus työntekijän roolista asiakkaan itsemääräämisoikeuden vahvistajana

Tämä opinnäytetyö kuvailee kehitysvammaisen asiakkaan itsemääräämisoikeuden tukemista asumispalveluissa. Tavoitteena on tuottaa tietoa menetelmistä ja keinoista, joita hyödyntämällä asumispalveluiden työntekijä voi tukea kehitysvammaisen asiakkaan itsemääräämisoikeuden toteutumista. Opinnäytetyön yhteistyökumppanina on kehitysvammaisten, ikäihmisten ja lastensuojelun palveluja tuottava Lakeuden Palveluyhdistys ry.

Opinnäytetyön tietoperusta koostuu käsitteiden kehitysvammaisuus, ohjaustyö ja kehitysvammaisten asumispalvelut ja asumisen ohjaus määrittelyistä. Näiden lisäksi tietoperustassa on kuvattu asiakaslähtöisyyttä ja itsemääräämisoikeuden kunnioittamista. Tutkimusmenetelmänä on käytetty kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Aineisto on hankittu käyttäen tietokantoja Arto, Finna.fi, Google Scholar, Lauda ja Julkari. Kirjallisuuskatsaukseen valittiin kahdeksan aineistoa, joiden joukossa on yksi asiantuntija-artikkeli, tuetun päätöksenteon opas, THL:n raportti kehitysvammaisten asumisesta, pro gradu tutkielma ja neljä YAMK opinnäytetyötä. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä.

Tutkimustuloksista ilmeni, että kehitysvammaisen asiakkaan itsemääräämisoikeuden tukeminen asumispalveluissa voidaan jakaa kolmeen yläkategoriaan, jotka ovat työntekijän arvot ja asenne, asiakaslähtöinen ja asiakaskeskeinen työskentely sekä tuettu päätöksenteko. Itsemääräämisoikeuden toteutumiseen vaaditaan näiden kaikkien kolmen kategorian toteutumista. Perusta itsemääräämisoikeuden tukemiselle rakentuu työntekijän ja työyhteisön arvoista ja asenteista. Itsemääräämisoikeuslähtöisistä arvoista ja periaatteista käsin työntekijä voi ohjaustyössään noudattaa asiakaslähtöistä ohjaustapaa, jossa keskiössä ovat asiakkaan toiveet ja tarpeet. Tuetun päätöksenteon avulla asiakasta voidaan kannustaa ja auttaa tekemään omaa elämäänsä koskevia valintoja ja päätöksiä. Tuetun päätöksenteon lisäksi aineistoista nousi esille myös muita työmenetelmiä, joita voidaan hyödyntää ohjaustyössä. Näitä työmenetelmiä ovat kuvakommunikaatio, valintataulu, karttatyöväline, vaakatyöväline, sosiaaliset tarinat ja positiivinen riskiarviointi.

Opinnäytetyöni tuloksia voivat hyödyntää yhteistyökumppanini lisäksi kaikki kehitysvammaisten asiakkaiden kanssa työskentelevät työntekijät ja työyhteisöt. Itsemääräämisoikeuden tukemisessa ja päätöksenteon harjoittelussa asiakkaan omaiset ovat merkittävässä roolissa. Siksi jatkotutkimuksena olisi mielenkiintoista selvittää kehitysvammaisten asumispalvelujen asiakkaiden omaisten käsityksiä itsemääräämisoikeuden tukemisesta ja asenteista itsemääräämisoikeutta kohtaan.

Tallennettuna: