Haku

”Mene suoraan jälki-istuntoon kulkematta kasvatuskeskustelun kautta?”: Kuinka hyvin yläkoulun oppilaat ja opettajat tuntevat perusopetuslaissa säädettyjä oppilaan oikeuksia ja velvollisuuksia?

QR-koodi

”Mene suoraan jälki-istuntoon kulkematta kasvatuskeskustelun kautta?”: Kuinka hyvin yläkoulun oppilaat ja opettajat tuntevat perusopetuslaissa säädettyjä oppilaan oikeuksia ja velvollisuuksia?

Lapsen oikeudet Suomessa pohjautuvat YK:n yleissopimukseen lapsen oikeuksista ja Suomen perustuslakiin. Perusopetuslain 7 luvussa on säädetty oppilaan oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka perustuvat lapsen oikeuksiin. Kouluissa käytetään julkista valtaa, jonka tehtävänä on turvata perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Julkisen vallan käyttöä ohjaavat hallintolaissa säädetyt hyvän hallinnon periaatteet.

Viime vuosina mediassa on uutisoitu usein koulurauhaongelmista ja opettajien puutteellisista keinoista puuttua häiriötilanteisiin. Tähän ilmiöön Suomen lainsäätäjät ovat reagoineet koulurauhaa koskevalla lakiuudistuksella, jonka myötä perusopetuslakiin on tehty merkittäviä muutoksia. Näillä muutoksilla on pyrkimys lisätä opettajille ja rehtoreille mahdollisuuksia puuttua koulurauhaa häiritseviin tekijöihin, sekä taata jokaiselle rauhallinen ja turvallinen työskentely-ympäristö. Lakimuutos tuli voimaan 1.1.2014. Uudistuksen osalta keskeisenä asiana tässä opinnäytetyössä painotetaan niitä asioita, joilla annetaan lainsäädännöllinen oikeus puuttua oppilaan perusoikeuksiin. Lisäksi opinnäytetyössä tarkastellaan perusopetuslaissa säädettyjä ojentamiskeinoja, joiden kasvatuksellista lähestymistapaa lakimuutoksella haluttiin painottaa.

Opinnäytetyön tutkimus on kvantitatiivinen ja ensisijaisena tutkimusmenetelmänä on lainoppi. Tutkimusryhminä olivat Pohjois-Pohjanmaalaisessa kunnassa sijaitsevien kahden koulun 7.-9. luokkien oppilaat sekä heidän opettajansa. Tutkimus toteutettiin käytännössä työhön rajattujen pykälien sisällöstä muodostetulla väittämämuotoisella kyselytutkimuksella.

Keskeisimpiä lähteitä työssä ovat perustuslaki, hallintolaki sekä perusopetuslaki valmisteluaineistoineen. Käytännön näkökulmaa teoriaosuuteen on haettu muun muassa oikeuskirjallisuudesta, artikkeleista ja tutkimuksista.

Opinnäytetyön tarkoituksena on auttaa kouluja saamaan ajantasaista tietoa perusopetuslaissa säädetyistä oppilaan oikeuksista ja velvollisuuksista sekä parantaa käytänteiden yhtenäisyyttä. Tarkoituksen edistämiseksi on laadittu ytimekäs opas opinnäytetyöhön rajatuista oppilaan oikeuksista ja velvollisuuksista. Opas on tarkoitettu oppilaiden, opettajien sekä vanhempien käyt-töön. Tutkimustulosten perusteella keskeisimmät kehittämistarpeet liittyvät säädösten sanatarkkaan tuntemiseen.

Tallennettuna: