Haku

Yrittäjämäinen toimintatapa oppilaitoksen sisällä. Case: Oulun ammatillinen opettajakorkeakoulu

QR-koodi

Yrittäjämäinen toimintatapa oppilaitoksen sisällä. Case: Oulun ammatillinen opettajakorkeakoulu

Yrittäjämäinen toimintatapa on hyvin merkityksellistä työelämässä. Tässä opinnäytetyössä tutkitaan yksilön ja organisaation yrittäjämäistä toimintatapaa Oulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaista yrittäjämäinen toimintatapa on oppilaitoksessa työskentelevillä yksilöillä ja miten se ilmenee heissä. Tutkimuksen avulla saadaan vastaukset myös siihen, miten organisaatio tukee yksilön yrittäjämäistä toimintaa kohdeorganisaatiossa.

Tietoperustan keskeiset teemat ovat oppiva organisaatio ja yrittäjämäinen toimintatapa yksilössä ja organisaatiossa. Tietoperustassa tarkastellaan myös yrittäjyyttä ja sen muotoja. Niiden kautta siirrytään tarkastelemaan lähemmin yrittäjämäisesti toimivaa yksilöä, organisaatiota ja yrittäjämäisesti toimivan yksilön ja organisaation edellytyksiä. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Käytetyt menetelmät ovat JAUHIN-toimintamalli ja narratiivinen tutkimus. Aineistot on kerätty Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun henkilöstölle pidetyssä työpajassa kaksivaiheisena. JAUHIN-mallilla kerättiin yhteistoiminnallisella kehittämisellä yksilön ja organisaation yrittäjämäiset ominaisuudet. Narratiivisessa tutkimuksessa tutkittavat kirjoittivat elämäkerran ’Minä yrittäjänä Oulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.’

Tutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun henkilöstö toteuttaa jo hyvin yrittäjämäistä toimintatapaa työssään. Organisaatio toimii myös yrittäjämäisesti ja tukee yksilöitä heidän omassa yrittäjämäisessä toiminnassa. Oulun ammatillista opettajakorkeakoulua voidaan pitää oppivana organisaationa. Kuitenkin yksilöiden välillä on havaittavissa eroa yrittäjämäisen toiminnan hyödyntämisessä päivittäisessä työssä. Jokaiselle ei ole täysin selvää, mitä yrittäjämäinen toiminta omassa työssä voisi olla.

Tutkimuksen työpaja tulisi toteuttaa uudelleen koko Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun henkilöstölle. Tällöin pystytään näkemään organisaation ja yksilön todellinen yrittäjämäisen toiminnan tila. Henkilöstö myös havahtuisi oman toimintaansa ja voisi kehittää työn tekoaan kohti yrittäjämäistä toimintatapaa. Tämän tutkimuksen toteutus on myös siirrettävissä muihin Oulun ammattikorkeakoulun yksiköihin.

Uutena yrittäjämäisen toimintatavan ominaisuutena tutkimuksessa nousi esiin verkostoituneisuus. Verkostojen merkitystä yrittäjämäisen toiminnan kehittymiselle ei ole tutkittu aikaisemmin. Aihetta voidaan tutkia jatkossa siitä näkökulmasta, miten se edesauttaa yksilön ja organisaation yrittäjämäistä toimintatapaa. Verkostoituneisuutta voidaan tutkia myös oppimisen kautta.

Tallennettuna: