Haku

Voimankäytön puolustettavuuden arviointi: Poliisimiehen henkilökohtaisten ominaisuuksien huomioiminen voimankäytön puolustettavuuden arvioinnissa

QR-koodi

Voimankäytön puolustettavuuden arviointi: Poliisimiehen henkilökohtaisten ominaisuuksien huomioiminen voimankäytön puolustettavuuden arvioinnissa

Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää millä tavalla poliisimiehen henkilökohtaisia ominaisuuksia huomioidaan voimankäytön puolustettavuuden arvioinnissa kohdehenkilön oikeusturvan näkökulmasta. Henkilökohtaisilla ominaisuuksilla tarkoitetaan tutkielmassa poliisimiehen koulutusta, kokemusta ja fyysisiä ominaisuuksia. Tutkielman tutkimusmetodina on lainoppi ja kvalitatiivinen tutkimus.

Rikoslaki määrittelee voimankäytön vastuuvapausperusteeksi ja poliisimiehen oikeudesta käyttää virkatehtävää suorittaessaan voimakeinoja säädetään poliisilaissa. Voimankäytön puolustettavuudessa huomioidaan poliisilain säädöksen mukaisesti tehtävän tärkeys, kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus ja käytettävissä olevat voimavarat ja muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat. Suomen perustuslain mukaan kaikilla on oikeus koskemattomuuteen ja turvallisuuteen ja poliisin tehtäviin kuuluu perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen.

Poliisin toiminnan tulee olla poliisilaissa määriteltyjen suhteellisuusperiaatteen, vähimmän haitan periaatteen ja tarkoitussidonnaisuuden periaatteen mukaista. Poliisimiehen voimankäytössä tämä näyttäytyy lievimmän mahdollisen keinon ensisijaisuutena. Poliisimiehen on voimakeinojen käytössä aina valittava voimakeinoista se, joka vähiten loukkaa kohdehenkilön perus- ja ihmisoikeuksia. Tilanne voi muodostua kohdehenkilön oikeusturvaa heikentäväksi, mikäli voimakeinojen valintaan vaikuttaa esimerkiksi ensisijaisesti poliisimiehen oma fyysinen koko, eikä vastarinnan vaarallisuus.

Oikeuskäytännössä poliisimiehen saama koulutus ja kokemus on huomioitu voimankäytön puolustettavuutta arvioitaessa, mutta fyysiset ominaisuudet eivät ole nousseet esille yhtenä huomioitavana seikkana. Poliisimiehen saama koulutus asettaa hänelle korostetun vastuun voimakeinojen käytössä ja näin ollen sen huomioimisella on positiivinen vaikutus kohdehenkilön oikeusturvaan. Tutkielmassa tehtyjen haastattelujen perusteella voidaan katsoa, että myös poliisimiehen fyysisiä ominaisuuksia voidaan huomioida voimankäytön puolustettavuuden arvioinnissa, mutta poliisimies ei voi perustella voimankäyttöään vedoten pelkästään fyysisiin ominaisuuksiinsa.

Tallennettuna: