Haku

Keski-Suomen alueella työskentelevien ensihoitajien kokemuksia uudistuneesta simulaatiokoulutuksesta

QR-koodi

Keski-Suomen alueella työskentelevien ensihoitajien kokemuksia uudistuneesta simulaatiokoulutuksesta

Keski-Suomen pelastuslaitos uudisti simulaatiokoulutustaan niin, että koulutettavien oppiminen on etusijalla eikä pätevyyden arvioiminen ole enää pääroolissa. Uudistunut simulaatiokoulutus otettiin käyttöön 1.1.2014. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata Keski-Suomen alueella työskentelevien ensihoitajien kokemuksia ja näkemyksiä Keski-Suomen pelastuslaitoksen uudistuneesta simulaatiokoulutuksesta. Opinnäytetyön tavoitteena oli, että Keski-Suomen pelastuslaitos voisi kehittää simulaatiokoulutustaan tuottamamme tiedon perusteella.

Opinnäytetyö toteutettiin määrällisenä tutkimuksena yhteistyössä Keski-Suomen pelastuslaitoksen kanssa. Ensin perehdyttiin simulaatiopedagogiikkaan, potilasturvallisuuteen sekä ensihoitopalveluun. Seuraavaksi luotiin kyselylomake yhteistyössä Keski-Suomen pelastuslaitoksen kanssa. Kyselylomakkeita jaettiinsimulaatiokoulutuksen jälkeen koulutukseen osallistuneille ensihoitajille maaliskuusta toukokuuhun ja kesän jälkeen syyskuusta lokakuuhun 2014. Lomakkeita palautettiin yhteensä 80, joista viisi jouduttiin jättämään tutkimuksesta pois puutteellisten vastausten takia. Tulokset analysoitiin SPSS-ohjelmalla, ja eroja eri työkokemuksen omaavien ensihoitajien ja perus- ja hoitotason ensihoitajien välillä tutkittiin Mann-Whitneyn U-testillä sekä Kruskall-Wallisin testillä.

Tulokset uudistuneesta simulaatiokoulutuksesta olivat positiivisia. Keski-Suomen alueella työskentelevät ensihoitajat kokivat uudistuneen simulaatiokoulutuksen sekä sen ohjauksen olevan hyödyllistä, toimivaa sekä tarpeellista. Suuria epäkohtia ei löytynyt simulaatioiden toteutuksessa, ohjauksessa tai hyödyllisyydessä. Ainoa esille noussut epäkohta oli simulaatiokoulutuspäiviin osallistuneidenryhmien liian suuri koko.Merkittäviä tilastollisia eroja hoito- ja perustason ensihoitajien välillä löytyi kolmesta kysymyksestä ja eri työkokemuksen omaavien ensihoitajien välillä kahdesta kysymyksestä. Hoito- ja perustason vastaajien erot näkyivät palautteen saamisessa ja siihen suhtautumisessa. Vastaukset erosivat myös siinä, koettiinko koulutuksessa olleen riittävästi aikaa suorittaa tarvittavat hoitotoimenpiteet. Vastaajien työkokemuksen määrä vaikutti siihen, kuinka hyödylliseksi simulaatiokoulutus koettiin ja antoiko se varmuutta omaan työskentelyyn.

Tallennettuna: