Haku

Vanhempien kokemukset viidennen luokan laajoista terveystarkastuksista

QR-koodi

Vanhempien kokemukset viidennen luokan laajoista terveystarkastuksista

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää vanhempien kokemuksia viidennen luokan oppilaiden laajoista terveystarkastuksista. Vanhemmilta kysyttiin, miten tärkeinä he pitävät tarkastukseen kuuluvia asioita. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa, jonka avulla viidennen luokan oppilaiden laajoja terveystarkastuksia voidaan kehittää tarvittaessa vastaamaan enemmän vanhempien tarpeita.

Tutkimus toteutettiin käyttämällä kvantitatiivista tutkimusmenetelmää ja tutkimusaineisto kerättiin tätä tutkimusta varten laaditulla kyselylomakkeella. Kohdejoukkona olivat Rauman kaupungin kouluterveydenhuollossa asioivat äidit ja isät. Lomakkeita jaettiin 62 kappaletta, joista palautui täytettynä 53. Vastausprosentiksi muodostui 91 %. Tutkimusaineisto analysoitiin tilastollisesti. Tutkimustulokset esitettiin prosentteina ja kaavioina.

Tulosten mukaan vastaajat pitivät tärkeänä lapsen kasvun ja kehityksen seurantaa ja tarkastukseen kuuluvia tutkimuksia. Tärkeänä pidettiin myös keskustelua lapsen koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan liittyvistä asioista. Erittäin tärkeäksi koettiin keskustelu lapsen kaverisuhteista ja kiusaamisesta. Vastaajat pitivät myös melko tärkeänä, että lapsen sisarussuhteista sekä perheen yhteisestä ajasta keskustellaan tarkastuksessa. Tarkastukseen osallistuneista vanhemmista suurin osa piti erittäin tärkeänä keskustelua lapsen terveystottumuksista kuten nukkumisesta, ravitsemuksesta ja päihteistä. Vanhemmat pitivät myös erittäin tärkeänä, että heidän esille ottamista asioista kes-kustellaan tarkastuksessa.

Tästä tutkimuksesta on hyötyä laajojen terveystarkastusten kehittämisessä paremmin asiakkaiden tarpeita vastaaviksi, kun tiedetään paremmin mitä asioita vanhemmat pitävät tärkeinä. Jatkotutkimushaasteena voitaisiin tutkia tulevaisuudessa, onko Rauman alakouluissa kehitetty esimerkiksi viidennen luokan oppilaiden laajoihin terveystarkastuksiin kuuluvaa keskustelua päihteidenkäyttöön ja terveystottumuksiin liittyvistä asioista. Lisäksi voitaisiin tutkia, miten vanhemmat toivoisivat juuri terveysneuvontaa kehitettävän. Tämäntapainen tutkimus voitaisiin suorittaa uudelleen muutaman vuoden kuluttua Raumalla ja katsoa miten tarkastuksen sisältö on kehittynyt.

Tallennettuna: