Haku

"Riskil vai..." elintapaohjaustapahtuma työttömille tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi

QR-koodi

"Riskil vai..." elintapaohjaustapahtuma työttömille tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi

Työttömien terveyden edistäminen on tärkeää, koska heillä on työssä oleviin verrattuna enemmän tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä, kuten vähäinen liikunta ja epäterveelliset ruokailutottumukset sekä ylipaino. Työttömät eivät ole työterveyshuollon piirissä ja näin ollen jäävät paitsi ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Työttömien terveyden edistäminen liittyy olennaisesti myös valtiovallan pyrkimykseen väestöryhmien välisten terveyserojen kaventamiseen.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa ohjaustapahtuma työttömille 2 tyypin diabeteksen ehkäisystä. Opinnäytetyön tavoitteena oli jakaa tietoutta niistä toimenpiteistä, joihin jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omalla toiminnallaan ennaltaehkäistäessä 2 tyypin diabetesta. Toteutuksena järjestettiin työttömille ohjaustapahtuma, jonka tavoitteena oli tuoda tietoa sydän- ja verisuonitautiriskeistä ja edistää tietoisuutta terveellisistä elämäntavoista.

Ohjaustapahtuma järjestettiin Porin Seudun Työttömät ry:n tiloissa joulukuussa 2015. Ohjaustapahtuma muodostui kahdesta eri osiosta. Ensimmäisessä osiossa mitattiin verenpaine, vyötärönympärys ja laskettiin painoindeksi sekä tehtiin riskitesti. Toisessa osiossa saatujen tulosten perusteella keskusteltiin ravinnon, liikunnan ja päihteiden vaikutuksesta terveyteen. Ohjaustapahtumassa huomioitiin, miten toteuttaa terveellisiä elämäntapoja edullisesti. Tapahtumaan osallistui seitsemän ennalta ilmoittautunutta työtöntä.

Ohjaustapahtuma arvioitiin tilaisuuden lopussa palautelomakkeella. Yhdistyksen toiminnasta vastaava työntekijä antoi myös palautetta ohjauksesta. Saadun palautteen mukaan tapahtuma koettiin tarpeelliseksi. Osallistujat saivat tietoa mahdollisista terveysriskeistä ja terveellisten elämäntapojen noudattamisesta. Ohjausta pidettiin luotettavana ja asiantuntevana sekä vastaavanlaista toimintaa toivottiin jatkossakin.

Kokemus elintapaohjauksesta osoittaa, että työttömien terveyden edistämiseksi tarvitaan jatkossakin jalkautuvaa ja sektorirajat ylittävää työpanosta esim. terveydenhuollon opiskelijoiden toimesta. Työttömät tarvitsevat työterveyshuollon kaltaista, matala-kynnyksistä terveydenhoitoa ja -ohjausta. Erilaiset hankkeet eri toimijoiden taholta ovat käynnistäneet työttömien terveydenhuollon alueittain, mutta se ei ole vielä riittävää eikä säännöllistä.

Tallennettuna: