Haku

Kotihoidon moniammatillisen verkoston tiedonkulku

QR-koodi

Kotihoidon moniammatillisen verkoston tiedonkulku

Tämän projektina toteutetun opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, arvioida ja toteuttaa kolmevuotiselle ESR-projektille, Veto- ja pitovoimaa kotihoitoon, tiedonkulun kehittämisiltapäivä Learning cafe-menetelmää käyttäen. Opinnäytetyön tavoitteena oli parantaa ja tuottaa kehittämisideoita kotona asuvan ikäihmisen moniammatillisen verkoston tiedonkulkuun.

Tämän kotihoidon moniammatillisen verkoston tiedonkulkua kehittävän projektin toimeksiantajana oli Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) hallinnoima hanke, Veto- ja pitovoimaa kotihoitoon. Kolmevuotinen ESR-hanke (1.4.-2020-31.3.2023). Hanketta toteuttivat yhdessä SAMK, Tampereen ammattikorkeakoulu sekä toisen asteen ammattioppilaitos Sataedu ja koulutuskuntayhtymä SASKY. Yhteistyökumppaneina hankkeessa olivat Porin, Sastamalan ja Parkanon kotihoito.

Kehittämisiltapäivä toteutettiin 22.11.2021 SAMKin tiloissa. Hankkeen vetäjät avasivat tilaisuuden osallistujille kertomalla hankkeesta. Tämän jälkeen opinnäytetyöntekijät pitivät oman alustuksensa aiheesta kertomalla kotihoidon moniammatillista yhteistyötä ja siihen liittyvää tiedonkulkua koskevasta lainsäädännöstä. Vähäisestä osallistujamäärästä (n=4) johtuen Learning cafe -menetelmää käytettiin soveltaen. Kehittämisiltapäivä jatkui vapaana keskusteluna annettujen Learning cafe -kysymysten pohjalta. Pohdittavana oli muun muassa mitkä ovat tiedonkulun esteitä moniammatillisessa työssä ja miten kaikille verkoston jäsenille saataisiin näkyväksi asiakkaan moniammatillinen verkosto. Näihin osallistujat kertoivat omakohtaisia kokemuksiaan ja ajatuksiaan. Syntyneet ideat ja ajatukset tallennettiin Flinga -ohjelmaan. Kehittämisiltapäivän päätteeksi osallistujilta kerättiin palautetta palautelomakkeen avulla.

Tuloksina keskustelujen pohjalta saatiin näkyville tiedonkulkuun liittyviä ongelmakohtia kuten nivelvaiheet, asiakkaan kotiutumiset, ajantasaiseen kirjaamiseen liittyviä asioita sekä lääkehoidon toteuttamisen problematiikkaa.

Johtopäätöksenä kehittämisiltapäivään osallistuneilta saadun palauteen pohjata voidaan todeta kasvotusten järjestettyjen keskustelumahdollisuuksien olevan erittäin tärkeitä ja ne koetaan informatiivisina ja jopa työnohjauksellisina. Keskustelun tuloksena voitiin päätellä, että tiedonkulkua olisi kotihoidossa hyvä parantaa. Osallistujien palautteessa vastaavanlaisia työpajailtapäiviä toivottiin lisää.

Tallennettuna: