Haku

3D-tulostuksen mahdollisuudet potkurilaitetuotannossa

QR-koodi

3D-tulostuksen mahdollisuudet potkurilaitetuotannossa

Tämä opinnäytetyö käsittelee 3D-tulostusta ja sen mahdollisuuksien tutkimista potkurilaitetuotannossa. Tavoitteena oli saada Kongsberg Maritime Oy:lle ensiaskeleet kohti 3D-tulostusta yhtenä mahdollisena tuotantomenetelmänä.

Opinnäytetyö tehtiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Tutustuttiin moniin alan erikoisosaajiin ja tutkittiin lähes kaikkia mahdollisia eri tulostustekniikoita.

3D-tulostus on tuotantomenetelmänä vielä melko harvinainen, mutta sillä on kuitenkin paljon hyötyjä. 3D-tulostukset isoimmat hyödyt tulevat esiin vaikeamuotoisissa kappaleissa ja sellaisissa kappaleissa, jotka ovat vaikeita ja/tai hidasta valmistaa ”perinteisten tuotantomenetelmien” kanssa.

Työn teoreettisessa osuudessa tutustuttiin 3D-tulostukseen yleisesti ja sen lähtökohtiin. 3D-tulostuksen eri tekniikat sekä mahdollisuudet käytiin tekstissä läpi. Opinnäytetyössä myös eriteltiin tulostimia ja niiden sovelluksia sekä rajoituksia. Opittiin myös ymmärtämään topologian optimoinnin tärkeys ja sen tuomat mahdollisuudet 3D-tulostuksen myötä.

Todettiin, että 3D-tulostus voisi olla potkurilaitetuotannossa hyvinkin hyödyllinen. Siihen, että se olisi yrityksellä osana tuotantoa, on kuitenkin vielä matkaa. Tämän opinnäytetyön jälkeen jatkotoimenpiteenä on BOM-listojen läpikäynti ja tästä jatkettaisiin SelectAM-ohjelmaan, jolla voidaan tutkia 3D-tulostuksen mahdollisuudet yksittäiselle osalle.

Tallennettuna: