Haku

Tekoälyn hyödyntäminen energiateollisuuden esihenkilötyössä ja johtamisessa

QR-koodi

Tekoälyn hyödyntäminen energiateollisuuden esihenkilötyössä ja johtamisessa

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia energiateollisuuden esihenkilötyössä ja johtamisessa.

Opinnäytetyön teoreettisessa osuudessa perehdyttiin johtamista ja tekoälyä käsittelevään kirjallisuuteen sekä sähköiseen lähdeaineistoon. Johtamisen eri osa-alueita ja johtamistyökaluja tutkittiin, jonka jälkeen havainnollistettiin johtamisen erityispiirteet energiateollisuudessa. Tekoälyn historiaan, ominaisuuksiin ja tulevaisuuteen syvennyttiin tarkemmin, jonka avulla kyettiin luomaan ymmärrys tekoälyn mahdollisuuksista johtamisen tukena. Hyödynnettävyyttä kartoitettiin etenkin työn keskiössä olevan energiateollisuuden osalta.

Työn empiirinen osio suoritettiin tekemällä teemahaastatteluja, jotka toteutettiin täysin anonyymisti puhelimitse ja Microsoft Teamsilla. Teemahaastatteluun kerättiin energia-alalla toimivia esihenkilöitä ja johtajia. Haastatteluissa selvitettiin, miten energia-alan johtaminen koetaan nykypäivänä, minkälaisia johtamismalleja ja johtamisentyökaluja heillä on käytössään. Samalla kartoitettiin, miten tekoäly nähdään yhtenä tulevaisuuden johtamisen apuvälineenä ja minkälaisia mahdollisuuksia tai haasteita sen koetaan tuovan alalle. Myös ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä pyrittiin havainnoimaan.

Tutkimuksen pohjalta todettiin, että tekoälyllä nähdään paljon erilaisia käyttömahdollisuuksia energiateollisuuden eri aloilla. Tekoälyä voidaan hyödyntää energiateollisuudessa erityisesti asioiden johtamisen puolella, aineistonhallinnan ja ajanhallinnan kontrolloinnissa. Samalla kerättyä dataa voidaan valjastaa myös tekoälyn avulla hyötykäyttöön. Tekoälyn ottaminen käyttöön osaksi johtamistoimintaa ja esihenkilötyötä on tulevaisuudessa hyvin todennäköistä. Tekoälyn käyttöönotossa on tärkeää kuitenkin huomioida tietoturva-asiat.

Tallennettuna: