Haku

Vastasyntyneen lääkkeettömän kivunhoidon opas ja posteri hoitohenkilökunnalle

QR-koodi

Vastasyntyneen lääkkeettömän kivunhoidon opas ja posteri hoitohenkilökunnalle

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia vastasyntyneen lääkkeettömästä kivunhoidosta opas ja posteri Satakunnan keskussairaalan vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosaston hoitohenkilökunnalle. Oppaan ja posterin tarkoitus on lisätä hoitajien näyttöön perustuvaa tietoa lääkkeettömistä hoitotyön kivunhoitomenetelmistä ja lisätä niiden käyttöä. Näyttöön perustuva hoitotyö perustuu parhaaseen mahdolliseen tutkittuun tietoon, joka lisää hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Kivunhoidon opasta voidaan käyttää myös uusien työtekijöiden sekä opiskelijoiden perehdyttämisessä. Potilaiden vanhemmat saavat myös tietoa kivunhoidossa käytössä olevista hoitotyön auttamismenetelmistä posterin välityksellä. Tavoitteena on kehittää ennenaikaisena syntyneiden ja vastasyntyneiden vauvojen kivunhoitoa.

Opinnäytetyö toteutettiin projektina yhteistyössä vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosaston kanssa näyttöön perustuvaa tietoa käyttäen. Teoreettinen perusta kerättiin aikaisempien tutkimuksien, kirjallisuuden, alan tieteellisten artikkelien sekä aiemmin toteutettujen kivunhoito-oppaiden pohjalta. Tiedonhaussa käytettiin neljää eri tietokantaa sekä manuaalista hakua. Taskuopas sekä posteri toteutettiin näyttöön perustuen. Posteri sijoitetaan osaston seinälle.

Vastasyntyneiden kivunhoito on kehittynyt valtavasti viime vuosikymmenten aikana. Nykyään tiedetään, että vastasyntynyt sekä ennenaikaisena syntynyt vauva tuntevat kipua ja sitä osataan jo hoitaa. Pienen vauvan kivun arviointi ja tulkinta on haasteellista, koska vastasyntynyt ei osaa kivustaan sanallisesti kertoa. Kipua arvioidaan pääsääntöisesti vauvan käyttäytymisen ja fysiologisten muutosten perusteella. Vastasyntyneiden kipua arvioidaan siihen kehitettyjen kipumittarien avulla. Lääkkeettömät hoitotyön kivunhoitomenetelmät ovat tutkitusti tehokkaita toimenpidekivun lievittäjiä. Näistä käsitellään tässä opinnäytetyössä hoitoympäristön huomioiminen, hoitojen keskittäminen, suuhun annettu glukoosiliuos, imetys, tutti ja imeminen, käsikapalo, asentohoito, kantapään lämmittäminen ennen näytteenottoa, hieronta ja kosketus, kenguruhoito sekä musiikki. Niitä voidaan käyttää myös lääkehoidon rinnalla.

Jatkossa olisi tarpeen tutkia, lisäsikö kivunhoito-oppaan käyttöönotto vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla lääkkeettömien kivunhoitomenetelmien käyttöä ja onko kivunhoidon arviointi ja sen kirjaaminen lisääntynyt. Vanhemmille tehtävä opas vastasyntyneen lääkkeettömistä hoitotyön kivunhoitomenetelmistä voisi olla yksi kehityskohde.

Tallennettuna: