Haku

Alaraajojen ja selän venyttelyharjoittelun vaikutus ratsastajan istuntaan : tapaustutkimus

QR-koodi

Alaraajojen ja selän venyttelyharjoittelun vaikutus ratsastajan istuntaan : tapaustutkimus

Ratsastus on monipuolinen urheilulaji, jota harrastaa Suomessa noin 160 000 ihmistä. Istunnalla tarkoitetaan rat-sastajan asentoa hevosen selässä. Ratsastaja kommunikoi hevosensa kanssa istunnan välityksellä. Hevonen reagoi esimerkiksi ratsastajan painonsiirtoihin sekä lantion ja alaraajojen liikkeisiin. Ratsastajan tulee istua hevosen selässä suorana, paino tasaisesti molemmilla puolilla hevosta. Oikean istunnan perustana voidaan pitää neutraaliasentoista lantiota, jolloin ratsastaja istuu paino tasaisesti molempien istuinluiden sekä häpyluun muodostaman alueen päällä. Tyypillisesti ratsastajan istunnan virheet alkavat joko lantion tai selkärangan virheellisistä asennoista, jotka vaikuttavat kineettisen ketjun kautta myös ala- ja yläraajojen asentoon. Ratsastajien rintarangan kiertyminen voi aiheuttaa lihasepätasapainoa ylävartalon alueella ja epäsymmetrisyys istunnassa voi olla yhteydessä myös alasel-käkipuihin.

Tutkimuksen tilaajana oli Savisaaren Ratsastuskeskus Oy. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää 10 viikkoa kestä-vän venyttelyjakson avulla, onko alaraajojen ja lanneselän staattisella venyttelyllä vaikutusta ratsastajan istuntaan. Tutkimuksessa keskityttiin pääasiassa alaraajojen ja keskivartalon lihasryhmiin, joiden kireys voi vaikuttaa ratsasta-jan oikeanlaiseen istuntaan ja erityisesti lantion ja selkärangan asentoon.

Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena. Esitietolomakkeella kartoitettiin tutkittavien taustaa ja mahdollisia kont-raindikaatioita venyttelyharjoittelulle. Tutkimuksen alussa mitattiin tutkittavien nivelliikkuvuuksia alaraajojen ja keskivartalon osalta. Lisäksi tutkimuksen aineistonhankintaan kuului tutkittavien ratsastajien havainnointi valokuva-usta hyödyntäen. Alkumittausten jälkeen tutkittaville ohjattiin henkilökohtaisesti sama venyttelyohjelma, joka sisälsi seitsemän erilaista alaraajapainotteista venytystä. Tämän jälkeen tutkimushenkilöt aloittivat kymmenen viikkoa kestävän venyttelyohjelman, jonka aikana he täyttivät venyttelypäiväkirjaa. Tutkimukseen valittiin venyttelyteknii-kaksi staattinen venyttely, sillä sen avulla voidaan ehkäistä virheasentojen syntymistä. Venyttelyjakson päätteeksi tutkittaville toistettiin samat mittaukset sekä valokuvaus kuin ennen venyttelyjaksoa.

Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että venyttely lisää sekä alaraajojen että keskivartalon liikkuvuutta. Lisäksi tutkimuksen perusteella näyttäisi, että venyttelyllä voisi olla vaikutusta ratsastajan istuntaan. Koska tutkimusjoukko oli hyvin pieni ja kaikki ratsastajat ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia, ei voida suoraan sanoa, vaikuttiko venyttely istunnan paranemiseen, vai oliko syy jossain muualla. Istunta muuttui kaikilla osa-alueilla, mutta erityisesti mediaalis-lateraalinen asennonhallinta parantui kaikilla tutkittavilla, joka näkyi takaapäin otetuissa kuvissa parantuneena symmetriana.

Tallennettuna: