Haku

Näin hoidan ESBL-kantajaa asumispalveluyksiköissä ja kotihoidossa : Ohjevihko hoitohenkilökunnalle

QR-koodi

Näin hoidan ESBL-kantajaa asumispalveluyksiköissä ja kotihoidossa : Ohjevihko hoitohenkilökunnalle

Antibioottiresistenttien mikrobikantojen kasvu aiheuttaa yhä enemmän ongelmia terveydenhuollon alalla. Resistentit mikrobikannat pystyvät vastustamaan hoidossa käytettyjä antibiootteja. Tämä aiheuttaa pidempiä hoitojaksoja, hoi-don epäonnistumisia, suurempia terveydenhuollosta aiheutuvia kustannuksia ja jopa ylimääräisiä kuolemia. Erityisen paljon vaikeuksia aiheutuu iäkkäiden potilaiden hoitotyössä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan anti-bioottiresistenssi on Suomessa vielä vähäistä, kuitenkin varsinkin laajakirjoista beetalaktamaasientsyymiä (ESBL) tuottavien bakteerien yleistyminen on huolestuttava piirre. ESBL vaikeuttaa erilaisten infektioiden hoitoa.

Opinnäytetyön aiheidea muodostui käytännön tarpeesta. Suomessa ei ole valtakunnallista ohjetta ESBL-kantajan hoi-tamiseksi asumispalveluyksiköihin ja kotihoitoon. Sairaanhoitopiireillä ja sairaaloilla on omia ohjeita, jotka on laadittu sairaalaolosuhteisiin ja joita kotihoidon ja asumispalveluyksiköiden hoitajat ovat käyttäneet yksiköissään. Sairaalaan suunnitellut ohjeet ovat kuitenkin hankalasti toteutettavissa asumispalveluyksiköissä ja kotihoidossa, minkä vuoksi juuri asumispalveluihin ja kotihoitoon suunnitellulle ohjeelle on suuri tarve. Ohjeen selkeys ja helppokäyttöisyys oli motivoivana tekijänä ohjevihkon suunnittelussa.

Opinnäytetyön toimeksiantajana on Lapinlahden kunta ja se on tarkoitettu asumispalveluyksiköiden ja kotihoidon hoitohenkilökunnalle. Ohjevihko sisältää keskeiset asiat ESBL-kantajan päivittäiseen hoitoon. Käytimme sekä kotimai-sia että kansainvälisiä lähteitä tietoja hakiessamme. Kokosimme Suomen sairaanhoitopiirien ESBL-kantajan hoito-ohjeista keskeiset asiat taulukkoon ja hyödynsimme tietoja raporttia ja vihkoa tehdessämme. Vihkossa on kansilehti, sisällysluettelo ja asiat ryhmiteltynä omiksi sivuikseen. Ohjevihkon koko on toimeksiantajan toiveen mukaan taskuun sopiva A6.

Jatkotutkimusaiheena voisi selvittää, onko ohjevihkosta ollut apua hoitotyössä ja onko sitä tullut käytettyä henkilö-kunnan keskuudessa, uusien työtekijöiden perehdyttämisessä ja opiskelijoiden ohjauksessa. Tutki-muksen aiheena voisi olla myös, että onko ohjevihkon käyttäminen vaikuttanut ESBL:n leviämiseen ja kantajien hoitokäytänteisiin sekä lisäsikö ohjevihkon käyttäminen hoitajien ammattitaitoa.

Tallennettuna: