Haku

Perehdyttämisen onnistuminen : Pohjois-Savon käräjäoikeus

QR-koodi

Perehdyttämisen onnistuminen : Pohjois-Savon käräjäoikeus

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ja tutkia Pohjois-Savon käräjäoikeuden perehdyttämisen nykytilannetta ja koulutustarpeita. Opinnäytetyön konkreettisina tavoitteina oli toteuttaa Pohjois-Savon käräjäoikeuden henkilöstölle suunnattu kyselytutkimus perehdyttämisen nykytilanteesta ja koulutustarpeista sekä selvittää, kuinka tyytyväisiä Pohjois-Savon käräjäoikeuden työntekijät ovat olleet perehdyttämiseen ja lisäperehdyttämiseen. Tarkoituksena oli myös kartoittaa ja tunnistaa koulutustarpeita sekä henkilöstön IT-osaamisen nykyinen tilanne pääpiirteissään. Tutkimuksen tavoitteena oli lisäksi vertailla perehdyttämisen onnistumista ja osaamista käräjäoikeuden eri kanslioiden ja henkilöstöryhmien välillä sekä löytää mahdollisia kehittämiskohteita.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostui hyvästä perehdyttämisestä ja sen merkityksestä sekä osaamisesta ja osaamisen kehittämisestä. Opinnäytetyössä kuvataan keskeisiä keinoja perehdyttämiseen ja perehdyttämisen toteuttamiseen. Osaaminen ja osaamisen kehittäminen liittyvät myös tiivisti tämän opinnäytetyön tutkimukseen.

Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista tutkimusotetta. Tutkimus toteutettiin sähköisenä Webropol –kyselynä. Kysely lähetettiin koko Pohjois-Savon käräjäoikeuden henkilöstölle marraskuussa 2015. Tutkimuksen toimeksiantajana toimi Pohjois-Savon käräjäoikeus.

Tutkimustulokset osoittivat, että perehdytys oli onnistunut joissakin asioissa hyvin, mutta toisaalta löydettiin myös paljon kehitettävää. Tuloksista selvisi lisäperehdytyksen ja koulutuksen tarve eri järjestelmissä. Tutkimuksen perusteella löydettiin myös osaamisvahvuuksia. Tutkimustuloksista välittyi selkeästi kiinnostus osaamisen kehittämiseen ja IT-perusosaamisen lisäämiseen.

Kokonaisuudessaan opinnäytetyö oli ajankohtainen ja tarpeellinen kehitettäessä Pohjois-Savon käräjäoikeuden perehdyttämisprosessia sekä osaamisen kehittämistä. Tämän tutkimuksen johdosta saatua tietoa on tarkoitus hyödyntää perehdyttämisen suunnittelussa, kehittämisessä ja itse perehdyttämistoimissa. Tutkimustuloksien avulla saatiin myös tietoa osaamisen kehittämiskohteista ja IT-osaamisesta pääpiirteissään, joita hyödynnetään osaamisen johtamisessa ja osaamisen kehittämisessä. Tutkimustuloksia tullaan käyttämään hyväksi viraston koulutusten suunnittelussa.

Tallennettuna: