Haku

Vertailuoppiminen osaamisen kehittämisen välineenä

QR-koodi

Vertailuoppiminen osaamisen kehittämisen välineenä

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän radiologian yksikössä käynnistettiin keväällä 2016 osaamisen kehittämisen projekti. Projektin tarkoituksena oli testata vertailuoppimismenetelmää röntgenhoitajien osaamisen kehittämisen välineenä. Tavoitteena oli kehittää yksikön hoitohenkilökunnan osaamista, ottaa käyttöön uusi toimintamalli ja keino osaamisen kehittämiseen sekä uudistaa osaamisen kehittämiseen liittyvää ajattelumallia. Työn lähestymistavaksi valittiin toimintatutkimus. Toimintatutkimusta tehtiin kiinteässä yhteistyössä kehitettävän työyksikön kanssa, tutkija toimi työyhteisössä esimiehenä ja vaikutti kehittämisprojektin johtajana tietoisesti ja avoimesti tutkimuskohteeseen.

Opinnäytetyön tietoperusta rakentui kokemuksellisen oppimisen ja vertailuoppimisen teorioiden kautta. Kokemuksellisen oppimisen teorian mukaan oppiminen edellyttää kokemusten hankkimista, käsittelyä ja muokkausta. Tässä opinnäytetyössä oppiminen nähdään nimenomaan kokemusten kautta syntyvänä ajattelun ja toiminnan muutoksena. Vertailuoppiminen on osaamisen kehittämisen menetelmä, jossa tavoitteena on oppia hyvistä esimerkeistä, huippuosaamisesta. Vertailuoppimisen keskeinen tavoite on myös rohkaista työntekijöitä jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen omaksumalla uudenlainen ajattelumalli oman toiminnan tarkasteluun ja osaamisen kehittämiseen. Seitsemän vaiheisen menetelmän ovat kehittäneet Karlöf, Lundgren & Edenfeldt Froment (2003).

Osaamisen kehittämisen projekti saatiin työyhteisössä päätökseen vuoden 2016 lopussa. Projektin tuloksena tuotettiin toimintasuunnitelma neljän eri kehittämisalueen parantamiseksi, jonka toteuttaminen tulee jatkumaan vielä projektin päättymisen jälkeen. Projekti arvioitiin haasteista huolimatta onnistuneeksi ja sille asetetut tavoitteet saavutettiin. Vertailuoppimismenetelmä soveltui osaamisen kehittämiseen kyseisessä kontekstissa. Jatkotutkimusta tarvitaan vertailuoppimismenetelmän soveltuvuudesta erilaisiin toimintaympäristöihin.

Tallennettuna: