Haku

ABCD-toimintamallin ja ISBAR-raportoinnin käyttö kotihoidossa : Kysely kotihoidon työntekijöille

QR-koodi

ABCD-toimintamallin ja ISBAR-raportoinnin käyttö kotihoidossa : Kysely kotihoidon työntekijöille

Kuopion kaupungin kotihoidon henkilöstölle järjestettiin syksyllä 2016 pilottikoulutus asiakkaan akuutin hoidon tarpeen arvioinnista kotihoidossa (AHAA-koulutus). Koulutuksessa käsiteltiin asiakkaan tilanarviointia ABCD-toimintamallin avulla, tietoa eri sairausryhmistä ja niiden oireista sekä ISBAR-raportointia. Tavoitteena oli kehittää toimintamalleja ikääntyneiden akuutteihin hoidollisiin tilanteisiin.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten laajasti AHAA-koulutuksen sisältöä on otettu käyttöön kotihoidossa ja millaisia kokemuksia työntekijöillä on ollut menetelmien käytöstä. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa ABCD-toimintamallin ja ISBAR-raportoinnin toimivuudesta käytännössä sekä koulutuksen mahdollisista kehityskohteista, jotta Kuopion kaupungin kotihoito voi kehittää tulevien AHAA-koulutusten sisältöä.

Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin Kuopion kotihoidon työntekijöiltä kevään 2017 aikana Webropol-ohjelman avulla. Kyselyyn vastasi 18 koulutukseen osallistunutta hoitajaa. Tutkimustulokset ovat suuntaa antavia, eikä niitä pienen vastaajamäärän vuoksi voida yleistää koko tutkimusjoukkoon. Silti tulosten perusteella voidaan tehdä päätelmiä koulutuksen toimivuudesta.

Tuloksista selvisi, että kotihoidon työntekijät käyttivät ABCD-toimintamallia sekä ISBAR-raportointia ja kokivat osaavansa käyttää niitä oikein. ABCD-toimintamallin hyödyiksi koettiin potilasturvallisuuden lisääntyminen ja asiakkaan tilan arvioinnin helpottuminen. ISBARin koettiin helpottavan raportointia ja tiedonkulkua eri terveydenhuollon toimijoiden välillä. Tutkimuksessa tuli ilmi, että kaikki hoitajat eivät ymmärtäneet ABCD-toimintamallin toistamisen merkitystä ensihoidon toimesta. Myös ajan puutteen ISBAR-raportoinnin käytössä koettiin toisinaan estävän uuden raportointitavan käyttöä. Lisäksi vastaajat toivat esille, että tarvitsevat menetelmien käyttöön lisäkoulutusta.

Jatkotutkimuksena olisi tärkeää selvittää nykyistä tarkemmin, mihin koulutuksen osa-alueisiin lisäkoulutusta tarvitaan. Koulutusten lisäksi voitaisiin kehittää muistilistoja ABCD-toimintamallista ja ISBAR-raportoinnista. Lisäksi hoitajien käyttöön voitaisiin suunnitella yksinkertainen ensihoitokaavaketta muistuttava lomake, joka ohjaisi asiakkaan tutkimista ja tietojen raportointia eteenpäin.

Tallennettuna: