Haku

Suuhygienistin kokemuksia digitaalisen menetelmän käytöstä suun omahoidon ohjauksessa

QR-koodi

Suuhygienistin kokemuksia digitaalisen menetelmän käytöstä suun omahoidon ohjauksessa

Terveyspalveluja tarjotaan ja kehitellään jatkuvasti enemmän digitaaliseen palvelumuotoon. Digitalisaation myötä terveyspalvelut ovat mahdollista tuottaa yksilöllisemmin ja kellonajasta riippumatta. Terveydenhuollossa korostuu potilaan vastuu oman hoidon etenemisestä ja onnistumisesta. Tästä syystä omahoidon ohjauksen tulee olla selkeää ja motivoida potilasta omahoidon säännölliseen toteuttamiseen. Suun terveydenhuollossa omahoidon merkitys on suuri, koska valtaosa suun sairauksista johtuu elämäntavoista ja olisi ennaltaehkäistävissä suun omahoidon tottumuksia muuttamalla. Suuhygienistin työnkuvaan kuuluu olennaisena osana suun omahoidon ohjauksen antaminen ja motivoivia ohjausmenetelmiä onkin syytä kehittää jatkuvasti, koska tutkimusten mukaan suun omahoidon suositukset toteutuvat vain osalla väestöstä.

Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata suuhygienistin kokemuksia digitaalisesta suun omahoidon ohjauksesta ja sen merkitystä potilaan osallistamisessa suun omahoitoon. Tutkimusta varten haastateltiin kokenutta suuhygienistiä, joka on työssään käyttänyt digitaalista ohjausmenetelmää. Tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää.

Tutkimustulosten mukaan digitaalisen ohjausmenetelmän avulla on mahdollista havainnollistaa suun terveydentilaa ja ohjata suun omahoitoon yksilöllisesti potilaan tarpeet huomioiden. Suun terveydentilan konkreettinen havainnollistaminen motivoi potilasta muuttamaan omahoidon tottumuksiaan. Tutkimustulosten avulla suun terveydenhuollon toimijat saavat tietoa ja vinkkejä siitä, kuinka voisi omassa työssään hyödyntää digitaalista ohjausmenetelmää motivointikeinona. Käyttäjäkokemuksia voidaan hyödyntää myös suun terveydenhuollon opetuksessa.

Tallennettuna: