Haku

Kiuruveden kotihoidon yhteistyön nykytila ja kehittämishaasteet

QR-koodi

Kiuruveden kotihoidon yhteistyön nykytila ja kehittämishaasteet

Tässä opinnäytetyössä tutkittiin Kiuruveden kotihoidon yhteistyön nykytilaa ja kehittämishaasteita. Tutkimus on työelämälähtöinen ja toimeksianto saatiin suoraan Kiuruveden kotihoidolta. Tutkimuk-sen tavoitteena oli kehittää Kiuruveden kotisairaanhoidon ja kotipalvelun yhteistyötä. Tarkoituksena oli selvittää, kuinka kotihoidon yhteistyö on kehittynyt ja mitkä ovat sen nykypäivän haasteet. Tutkimuksessa noudatettiin Yrjö Engeströmin Kehittävän työntutkimuksen teoreettista viitekehystä. Tutkimus oli laadullinen ja tutkimusmenetelmänä käytettiin ryhmähaastatteluja. Haastatteluissa sovellettiin teemahaastattelun menetelmällisiä ratkaisuja. Haastateltavia oli yhteensä 12. Aineiston analyysissä käytettiin teorialähtöistä sisällön analyysiä.

Tulosten mukaan Kiuruveden kotihoidon yhteistyön kehittyminen on varsin pitkällä. Kotihoidolla on yhteiset tavoitteet työlleen. Historiallisesti siirtyminen yksilötyöstä parityöhön ja edelleen kokonai-seen yhteisöön ja yhteisöjen väliseen yhteistyöhön ei kuitenkaan ole ollut ongelmatonta. Kotisairaanhoito ja kotipalvelu ovat perinteisesti työskennelleet omina organisaatioinaan. Vuonna 1997 Kiuruvedellä yhdistettiin sosiaali- ja terveyslautakunta, jolloin kotihoitokin yhdistyi. Muutos on tar-koittanut sitä, että työntekijöiden on täytynyt muuttaa asenteitaan ja työskennellä uudessa työyh-teisössä. Vuosien varrella on muuttunut niin yhteisö, johtamistapa, kuin asiakaskuntakin.

Kotihoidon haasteita oli eniten työvälineiden toimivuudessa ja työnjaossa. Osin kehitysvaiheessa olevia työvälineitä ei osata käyttää tarkoituksenmukaisesti tai ne eivät ole tarkoituksenmukaisia ja tavoitteita palvelevia. Erityisesti hoito- ja palvelusuunnitelma on toimivan yhteistyön kannalta on-gelmallinen. Työnjaolliset haasteet nousevat vahvimmin esiin selkiytymättömistä tehtävänjaoista ja toisaalta erityisosaamisen hyödyntämättömyydessä. Toivon tutkimukseni toimivan Kiuruveden kotihoidon yhteistyön kehittämisvälineenä, jonka lisäksi jatkotutkimusaiheita sen tulosten perusteella voisi olla erilaisten yhteistyön haasteiden tarkastelu syvemmin.

Tallennettuna: