Haku

Lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelma ammatillisena työvälineenä

QR-koodi

Lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelma ammatillisena työvälineenä

Opinnäytetyössämme selvitimme Kuopion seudun päiväkotien työntekijöiden ja johtajien kokemuksia lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelmasta ammatillisena työvälineenä. Tutkimuksemme kautta Kuopion kaupungin varhaiskasvatuspalvelut saavat tietoa lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelman toimivuudesta arjessa. Toimeksiantajanamme oli LapsiKuopio -hanke.

Opinnäytetyömme teimme kvalitatiivisena tutkimuksena. Opinnäytetyössämme keräsimme aineiston teemahaastatteluilla. Haastatteluihin osallistui Kuopion alueelta kolmen päiväkodin henkilökuntaa ja jokaisen yksikön johtajat. Jokaisesta haastatteluihin osallistuneista päiväkodeista haastattelimme päiväkodin tiimejä eli työryhmiä ja erikseen päiväkodin johtajia. Haastattelut toteutettiin marras-joulukuussa 2010. Jokainen haastattelu nauhoitettiin. Haastatteluista saatu aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä analyysillä ja aineistoa kuvattiin Yrjö Engeströmin kehittävän työntutkimuksen toimintajärjestelmän rakennemallilla.

Tutkimuksessamme tuli esille, että työntekijät kokivat lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelman käytön olevan vielä alussa ja sen vuoksi he kokivat haasteellisena vastata joihinkin kysymyksiin. Monet haastateltavista tiimien jäsenistä totesivat, että aikaa tietojen kirjaamiseen ei juuri ole. Käytäntöjä pohditaan kaikilla osa-alueilla perinpohjaisesti ja säännöllisesti. Haastateltavat kokivat, että lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelma kansiosta löytyy kaikki oleellinen tieto ja kansion avulla on myös helppo perehdyttää sijaisia ja opiskelijoita päiväkodin arkeen. Kehitettäviksi asioiksi haastateltavat mainitsivat koulutuksen, jota voisi olla enemmän.

Useat haastateltavista kokivat, että lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelman käyttö on vielä alussa. Myöhemmin olisi mahdollista tutkia lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelman käyttöä uudelleen, kun se on ollut pidempään päiväkodeissa käytössä. Tutkimuksen tuloksilla voidaan kehittää lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelman käyttöä eteenpäin.

Tallennettuna: