Haku

Haastavaa ja palkitsevaa. : Oppimäärän ja opetuksen yksilöllistäminen musiikkioppilaitoksissa.

QR-koodi

Haastavaa ja palkitsevaa. : Oppimäärän ja opetuksen yksilöllistäminen musiikkioppilaitoksissa.

Opinnäytetyössä tekijän keskeisenä tavoitteena oli selvittää, miten taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteisiin (Opetushallitus 2002) sisältyvä oppimäärän ja opetuksen yksilöllistäminen (10 §) toteutuu musiikkioppilaitosten opetussuunnitelmissa ja käytännön opetustyössä. Asiaa ei ole aikaisemmin tarkemmin tutkittu, joten tavoitteena oli luoda myös yleiskuva yksilöllistetyn opetuksen valtakunnallisesta tilanteesta. Tekijä piti tärkeänä kerätä myös tietoa toimintatavoista ja nostaa esille oppilaitoksissa kehitettyjä hyviä yksilöllistetyn opetuksen käytäntöjä sekä havainnoida mahdollisia ongelmia ja kynnyksiä, jotka ehkäisevät yksilöllisen opetuksen järjestämisen.

Selvityksen aineisto kerättiin kyselyn avulla. Se lähetettiin 85 laajan oppimäärän mukaista opetusta antavan musiikkioppilaitoksen rehtorille vuodenvaihteessa 2008-09. Vastauksia kertyi 37, joista 35 sisälsi tilastoitavia lukuja ja kaksi oli ainoastaan sanallista. Vastaajajoukkoon sisältyneistä musiikkioppilaitoksista 19 antaa yksilöllistettyä opetusta. Opetusta on niissä yksilöllistetty monin tavoin, mutta ops-perusteiden edellyttämää henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa (HOPS) käytetään harvoin. Selvityksen tulokset osoittavat myös, että suhteessa muuhun opetukseen yksilöllistettyä opetusta annetaan määrällisesti erittäin vähän ja että opetus koetaan pedagogisesti hyvin haastavaksi. Oppilaitoksissa kaivataan lisää siihen liittyvää tietoa, koulutusta ja selkeitä toimintamalleja.

Tärkeä selvityksestä esiin noussut havainto on monien musiikkioppilaitosten omaksuma joustava menettely, jonka avulla sekä ns. erilaisia oppijoita että tilapäisistä oppimisen häiriöistä kärsiviä oppilaita autetaan opinnoissa eteenpäin. Rajanveto joustavan menettelyn ja varsinaisen oppimäärän ja opetuksen yksilöllistämisen välillä on vaikeaa, eikä siihen ryhtymistä pidetä kaikissa oppilaitoksissa tarpeellisena. Tunti- ja oppilasmäärien tarkka tilastoiminen ei sen vuoksi ole mahdollista.

Selvitys antoi aiheesta runsaasti uutta tietoa ja herätti myös monia kysymyksiä, jotka liittyvät oppimäärän ja opetuksen yksilöllistämisen vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen maamme musiikkioppilaitoksissa. Tekijälleen työ opetti tutkimuksen tekemisen ja tieteellisen kirjoittamisen perusteita.

Tallennettuna: