Haku

Elämyksellisen ruokapalvelun tuottaminen : Tuotekehitystä Makumatka Savoon -hankkeelle

QR-koodi

Elämyksellisen ruokapalvelun tuottaminen : Tuotekehitystä Makumatka Savoon -hankkeelle

Lähiruoka- ja elämyshakuisuus ovat viime vuosina kehittyneet trendistä pysyväksi ilmiöksi ja ne toimivat aiheemme lähtökohtana. Opinnäytetyömme tarkoituksena oli suunnitella Makumatka Savoon -hankkeelle kolmen ruokalajin menukokonaisuudet jokaiselle vuodenajalle. Tavoitteenamme oli käyttää ruokalistasuunnittelussamme vuodenaikojen tarjoamia sesonkiraaka-aineita sekä huomioida mahdollisuus toteuttaa ruoat kotimaisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Lisäksi tarkastelimme kokonaisvaltaisen elämyksen muodostumista ja ravintolaympäristön merkitystä sen toteutumisessa. Tämän perusteella suunnittelimme ja laadimme jokaiselle menulle teeman mukaisen kattauksen. Menetelmällisenä taustana työllämme toimii toiminnallinen tutkimus, jossa teoreettisuus ja käytännöllisyys yhdistyvät. Työmme teoreettisessa viitekehyksessä käsittelimme ruokalistasuunnittelua sekä kattamisen perusteita. Lisäksi tutkimme lähiruokaa käsitteenä sekä elämyksen toteutumista Lapin elämysteollisuuden liiton laatiman elämyskolmiomallin avulla. Työmme toiminnallinen osuus jäljittelee tuotekehityksen prosessia. Aloitimme prosessimme menujen suunnittelulla, jonka jälkeen siirryimme ohjeiden vakiointivaiheeseen, jossa testasimme ja kuvasimme annokset. Tarvittavien reseptimuutosten jälkeen laadimme annoksille annoskortit sekä menukokonaisuuksien hinnoittelua helpottavat tuotelaskelmakokonaisuudet. Menukokonaisuuksien valmistuttua toteutimme teemojen mukaiset kattaukset luonnon materiaaleja hyödyntäen. Toimeksiantajamme Makumatka Savoon -hanke on pohjoissavolainen hanke, jonka toteuttajina toimivat Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Pohjois-Savon ProAgria maa- ja kotitalousnaiset. Hankkeessa mukana olevat yritykset saavat opinnäytetyömme tulokset käyttöönsä, he voivat hyödyntää sekä annoskortteja, että kattauksia. Esimerkkinä toteutuksistamme syksymenussamme oli alkuruokana kantarellikeitto, pääruokana oluella maustettu hirvi-juurespata punajuurilastujen kera sekä jälkiruokana tyrnikermahyytelö ruusunmarjakastikkeella. Kaikki menun raaka-aineet ovat sesongin mukaisia ja mahdollista hankkia lähituottajilta. Elämyksellisen ruokapalvelun tuottaminen asettaa nautinnollisen ruoan lisäksi myös ruokailutilalle odotuksia. Syksy-teeman toteutuksessamme ruskan sävyt toistuvat sekä menussa että katteessa.

Tallennettuna: