Haku

Diabetesta sairastavan ohjaaminen työterveyshoitajan työssä

QR-koodi

Diabetesta sairastavan ohjaaminen työterveyshoitajan työssä

Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata työterveyshoitajien diabetesohjauksen osaamista. Tutkimuksessa selvitettiin Suomen Terveystalo Oy:n työterveyshoitajien tietoperustaa diabeteksesta sairautena sekä diabetesta sairastavan asiakkaan ohjaamisessa. Tutkimuksessa selvitettiin myös käyttävätkö työterveyshoitajat motivoivaa haastattelua sekä muutosvaihemallia diabetesta sairastavan asiakkaan ohjauksessa. Tutkimus toteutettiin määrällisenä kyselytutkimuksena, jossa oli lisäksi avoimia kysymyksiä. Kysely lähetettiin syyskuussa 2012 kaikille Suomen Terveystalo Oy:n työterveyshoitajille (N=340). Kyselyyn vastasi 87 työterveyshoitajaa. Aineisto käsiteltiin SPSS-ohjelman avulla ja analysoitiin tilastollisia menetelmiä käyttäen. Avointen kysymysten vastaukset käsiteltiin sisällönanalyysiä hyödyntäen. Tutkimuksen tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina, mutta niitä ei voi yleistää pienen vastaajajoukon vuoksi (n=87).

Tutkimuksen mukaan työterveyshoitajat arvioivat oman tietoperustansa sekä diabeteksesta sairautena että asiakkaanohjausmenetelmistä huonommaksi kuin se todellisuudessa oli. Vaikka vastaajien tietoperusta diabeteksesta oli hyvä, oli kuitenkin havaittavissa joitakin perustietoon liittyviä puutteita. Suurin osa työterveyshoitajista oli osallistunut diabetesta käsittelevään koulutukseen viimeisten viiden vuoden aikana, mutta siitä huolimatta lisäkoulutus koettiin tarpeelliseksi.

Diabetesta sairastavan asiakkaan ohjaus koettiin pääasiassa melko vaikeaksi. Ohjausta pidettiin vaikeana, koska oma tietoperusta diabeteksesta ei ollut ajan tasalla ja asiakkaiden huono motivaatio vaikeutti ohjaamista. Lisäksi vastaajat olisivat toivoneet vastaanotolle ohjauksen tueksi materiaalia. Tutkimuksen mukaan työterveyshoitajat tarvitsisivat lisäkoulutusta asiakkaanohjausmenetelmistä, sillä etenkin muutosvaihemalli oli vastaajille melko vieras. Suurin osa vastaajista oli viimeisten viiden vuoden aikana osallistunut asiakkaanohjausta käsittelevään koulutukseen, ja siitä koettiin olleen hyötyä.

Tulevaisuudessa olisi hyvä pohtia, miten työterveyshoitajille voitaisiin järjestää koulutusta diabeteksesta sekä asiakkaanohjausmenetelmistä. Tärkeintä koulutuksissa olisi työterveyshoitajien diabetesosaamisen päivittäminen ajan tasalle sekä asiakkaanohjausmenetelmät ja niiden soveltaminen käytännön työssä.

Tallennettuna: