Haku

Lypsylehmän ruokinnan Moodlekurssi : Suunnittelu ja toteuttaminen

QR-koodi

Lypsylehmän ruokinnan Moodlekurssi : Suunnittelu ja toteuttaminen

Työn aihe on Lypsylehmän ruokinnan-verkkokurssin suunnitteleminen ja toteuttaminen Moodle-verkkoympäristöön. Moodle on sekä apuväline opettajalle että opiskelijalle. Opettaja voi luoda verkkoon opetuksessa käytettävän verk-kokurssin. Opiskelija pääsee liittymään kurssille salasanan ja käyttäjätunnuksen avulla. Verkkokurssi on kokonaisuus jolle on asetettu tavoite, sisältö ja arviointi. Verkkokurssia voidaan käyttää opetuksessa lähitunneilla, monimuoto-opetuksessa tai täysin etäopetuksessa käytettävänä kurssina. Opettajan rooli kurssin suunnittelun ja toteuttamisen lisäksi on hoitaa kurssin tiedotus, päivitys, palautteen antaminen, arviointi ja opiskelijoiden ohjaus.

Opettaja voi luoda verkkokurssille monipuolisen sisällön. Oppi- ja luentomateriaalin voi liittää kurssille tiedostoina, verkkokirjana tai materiaalina voi käyttää jo valmista verkossa olevaa aineistoa. Tehtävät voivat olla joko ryhmä- tai yksilötehtäviä, kurssille voi luoda testin, valintatehtäviä, keskusteluja sekä liittää kuvia ja videota.

Työni on toiminnallinen ja työelämäläheinen opinnäytetyö, jonka toimeksiantaja on Ylä-Savon ammattiopisto, luonnonvara-alan Peltosalmen yksikkö. Tavoitteena oli luoda apuväline lähiopetuksen tueksi sekä verkkokurssi, jota voi käyttää myös etäopiskelijoille. Verkkokurssilta löytyvät opettajan käyttämät luentomateriaalit, aiheeseen liittyvä lisämateriaali, erilaisia ja eritasoisia tehtäviä sekä havainnollistavia kuvia ja videoita. Tavoitteena oli myös henkilökohtaisesti oppia paremmat Moodlen käyttötaidot jotka edesauttaisivat omaa työtäni tulevaisuudessa.

Prosessi alkoi verkkokurssin aiheen rajaamisella. Aiheeksi valikoitui lypsylehmän ruokinta joka on omassa opetuksessa suurimmassa roolissa. Verkkokurssille suunniteltiin opetussuunnitelmaa vastaava sisältö. Verkkokurssi luotiin Moodle-ympäristöön käyttäen hyväksi sen erilaisia työkaluja kuten tiedostojen liittäminen, hyperlinkkien käyttäminen, tehtävien, keskustelujen ja kuvien ja videoiden liittäminen.

Valmis verkkokurssi on testattu opiskelija-ryhmällä. Opiskelijat käyttivät kurssia luentomateriaalien lukemiseen ja tulostamiseen, vapaaehtoiseen lisämateriaalin käyttöön, tekivät tehtäviä ja katselivat kuvia ja videoita. Keräsin opiskelijoilta palauttetta kurssista. Tekemäni kyselyn perusteella opiskelijat ovat pitäneet verkkokurssista.

Tuloksena olen saanut minua ja opiskelijoita hyvin palvelevan verkkokurssin. Verkkokurssi sisältää hyvät ja monipuoliset opetusmateriaalit minkä tahansa ryhmän käyttöön. Tulevaisuudessa verkkokurssia voidaan hyödyntää vielä enemmän, kun mennään osittain tai täysin etäopetukseen, työssäoppimiseen ja erityisesti laajennettuun työssäoppimiseen. Kurssi voi olla myös apuväline erilaisille oppijoille. Jatkossa opettelen lisää Moodlen työkalujen käyttöä. Tavoitteena on saada tehtyä monipuolisia, visuaalisia ja sekä opettajaa että opiskelijoita motivoivia ja palvelevia verkkokursseja.

Tallennettuna: