Haku

Terveenä metsästä -opasvihkon laatiminen

QR-koodi

Terveenä metsästä -opasvihkon laatiminen

Opinnäytetyön taustalla oli Työturvallisuuskeskuksen tarve lisätä Suomen metsässä työskentelevien ihmisten tietoisuutta siellä ilmenevistä yleisimmistä luontoperäisistä riskitekijöistä. Näitä ovat eläimistä, kasveista ja luonnonolosuhteista aiheutuvat riskit. Työn tavoitteena on opasvihkon avulla lisätä työturvallisuutta sekä vähentää metsässä tapahtuvia vaaratilanteita ja tapaturmia. Aiemmin näistä asioista ei ole koottu Suomessa yhtenäistä opasta. Olennaisen tiedon löytäminen työhön liittyen pohjautui laajaan lähdemateriaaliin sekä asiantuntijakommentteihin.

Työn lopputuloksena oli toiminnallinen opasvihko, joka on saatavilla painettuna versiona metsässä työskenteleville ja liikkuville. Opasvihkossa esitellään riskit, annetaan toimintaohjeita varautumiseen ja toimimiseen niitä kohdattaessa. Riskejä havainnollistetaan kuvien ja karttojen avulla. Lisäksi vihkon lopussa annetaan yleisohjeistus miten metsässä olijan kannattaa varautua siellä työskentelemiseen.

Opasvihkon avulla parannetaan ihmisten tietämystä ja kohtaamisvalmiutta luontomme riskitekijöistä. Metsässä esiintyvät riskit ovat välillä vaikeasti ennakoitavissa, ja niille altistuessa tulee toimia oikeanlaisesti. Opasvihkon teon haasteena oli riskeihin liittyvän tietomäärän paljous, ja sieltä olennaisimpien asioiden valitseminen. Tulevaisuudessa etenkin hyönteisten ja kasvien vaikutus luonnossamme voi muuttua uusien lajien levinneisyyksien kautta, ja ilmastonmuutos voi muuttaa luonnonolosuhteista aiheutuvia ilmiöitä.

Tallennettuna: